Usanne myter om helse og trening

Usanne myter om helse og trening

 

Hva er riktig og hva er galt? Vi avslører her noen myter om helse og trening på arbeidsplassen!

1. Hvis jeg trener flere treningsøkter i uken, spiller det ingen rolle om jeg sitter stille på jobben

FEIL. Du kan ikke kompensere for den tiden du sitter stille under arbeidsdagen ved å trene intense treningsøkter på kveldstid. Å sitte på jobb er fortsatt skadelig på en måte som trening ikke gjør opp for. Åtte timer stillesittende daglig kan føre til overvekt, diabetes type 2, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

Sørg for å variere mellom sittende og stående stilling på jobb og ta jevnlige pauser uansett hvor du beveger deg. Det kan være nok å gjøre små ting som å gå til kopimaskinen, ta en kopp kaffe eller gå til kollegaene for å snakke i stedet for å kommunisere via e-post. En annen idé kan være å gå litt på kontormøllen eller bruke en kontorsykkel mens du jobber. Da får du opp blodsirkulasjonen din og kontrollerer blodsukkeret ditt bedre.

 

2. Trening med lav intensitet forbrenner flere kalorier enn høy intensitet

FEIL. Lange og lavintensive treningsøkter gir omtrent de samme resultatene som korte og høyintensive treningsøkter, sier Mikael Mattsson, idrettsfysiolog ved Stockholm School of Gymnastics and Sports. Forskjellen ligger i det faktum at de korte treningsøktene med høy intensitet krever mer energi under treningen, men også forbrenner energi etter treningen. Dermed teller ikke bare det du forbrenner under treningen, men også hva du brenner resten av dagen.

Det er ikke uvanlig at det ikke er rom for trening i en proppfull tidsplan. Husk derfor at du alltid kan trene i smug på kontoret. Vi tror ikke du trenger å snike deg bort midt på dagen for å gå på treningsstudioet i en time. Det er en rekke forskjellige øvelser du kan gjøre selv når du sitter ved skrivebordet. Forsøk å løfte bena parallelt fra gulvet, hold i 1 minutt og legg merke til hvilken forskjell det gjør for benmuskulaturen. Det er bedre å trene mindre intenst på denne måten når du trenger å spare energi til ettermiddagen.

 

3. Fem minutters trening en gang om dagen gjør ingen nytte

FEIL. Du bør helst bevege deg i minst 30 minutter om dagen, men selvfølgelig kan det være vanskelig å passe inn mellom jobb, hente og levere barn, lage mat og andre ting. Men husk at selv noen få minutter gjør mer enn ingen i det hele tatt. Hvis du har muligheten, kan du gjøre enkle knebøy på kontoret i en kort pause eller når du kommer hjem. Eller hvorfor ikke løpe noen ekstra ganger i trappene i stedet for å ta heisen? Fem minutter gjør mer enn du tror.

Det er bedre hvis du gjennomfører en skikkelig treningsøkt på få minutter. Når du gir alt du har, lurer du musklene til å tro at det er på tide med mye fysisk aktivitet og kroppen begynner å forbrenne mer energi. Dette har helsefremmende effekter, som bedre oksygenopptak, reduserer fettinnhold i blodet og forbedret insulinfølsomhet, noe som kan forhindre diabetes. Ikke glem at alle er forskjellige, og at den treningstypen som passer andre ikke trenger å passe deg. Forsøk å finne noe som har en positiv effekt på kroppen din og ditt velvære.

 

4. Koffein kan gi vektnedgang

FEIL. Koffein har ingen vitenskapelig bevis for at koffein fører til økt vekttap. Koffein øker metabolismen litt, men har ingen påvist langtidseffekt på vekten. Den vanlige grunnen til at kaffe ikke har noen stor innvirkning på helsen, er at mange tilfører melk eller sukker som øker kaloriinntaket. Koffein derimot gir deg mer energi som gjør deg mer aktiv om dagen. Hvis du har en lang vei til kaffemaskinen og drikker mange kopper om dagen, får du også litt ekstra trening når du går frem og tilbake.