Derfor bør du ikke ha en for komfortabel stol på jobb

Stadig flere arbeidsplasser bytter ut de tradisjonelle kontorstolene med såkalte aktive stoler. Her kan du lese hvorfor.


Variasjon er viktig

Kroppen er laget for bevegelse og har det bedre med fysisk aktivitet. Det beste er derfor å variere arbeidsstillingen på jobben, uansett hva du jobber med.

Et godt tips er å ta en pause fra sittingen og bytte på å jobbe sittende og stående. En annen enkel og effektiv måte å variere arbeidsstillingen på er å bruke aktive stoler. Det er ergonomiske sittemøbler som på forskjellige måter hjelper kroppen til å være i bevegelse.

Jan-Andreas Fosnæs, osteopat D.O MNOF hos Nemus, viser til at godt utstyr på kontorplassen er viktig for å finne en god og variert arbeidsstilling.

– Har man en altfor komfortabel stol får man ikke variasjon. Bruk heller en stol som utfordrer sittestillingen og samtidig er behagelig, sier Fosnæs og utdyper:

– En sadelstol, pilatesstol eller balansestol gir en mer aktiv sittestilling. Gjerne også en som gjør at du må reise deg opp. Mange arbeidsplasser har et utvalg aktive stoler tilgjengelig som de ansatte kan bytte på, i tillegg til den mer tradisjonelle kontorstolen.

Ved å bruke en ergonomisk pilatesstol, balansestol eller sadelstol, kan du aktivere kjernemuskulaturen og ryggmusklene. Etterhvert som kjernemuskulaturen blir sterkere blir holdningen bedre, noe som igjen kan bidra til å unngå feilbelastninger og slitasjeskader.

Når de dype musklene settes i jobb, øker energien og kaloriforbruket, i tillegg til at blodsirkulasjonen øker.

Stoler som aktiverer kroppen

I dag finnes det flere typer aktive stoler på markedet:

Balansestol: På en balansestol bruker du musklene for å oppnå en god sittestilling. Stolens innebygde bevegelighet og ustabilitet tvinger kroppen til å jobbe for å sitte ordentlig - noe som aktiverer både kjerne- og ryggmuskulaturen. Mange med ryggplager rapporterer en reduksjon av smerte når de benytter en balansestol regelmessig.

Pilatesstol: Pilatesstolen er et annet populært alternativ for å aktivere kroppen. Stolen har et sete fylt med luft som likner på en pilates ball. Det gir ekstra ustabilitet som gjør at kroppen må jobbe mer for å holde seg oppreist. Resultatet er en mer naturlig sittestilling, bedre holdning og en treningsøkt for kjernemuskulaturen mens du sitter og jobber.

Sadelstol: På en sadelstol sitter du i en såkalt “ridestilling”. Sadelstolen oppmuntrer til en rett sittestilling og gjør det vanskelig å sitte krumbøyd. Stolen minimerer spenning i skuldermusklene, motvirker problemer med knær, hofter og skuldre, forbedrer sirkulasjonen i bena så vel som at den gir økt bevegelsesfrihet.

Oppdag mer