Agil ledelse

Agil ledelse

Agil ledelse, en populær metode som har sin opprinnelse i verden av programvareutvikling, er basert på fleksibilitet og raske beslutninger. Modellen, som ble utviklet for å takle begrensningene ved tradisjonell prosjektledelse, betyr at ledere må engasjere seg aktivt, men ikke gjennom mikroledelse. Så hvordan blir du en mer egil leder og hvordan fungerer en smidig måte å jobbe på?

Som et familieeid selskap som finnes i 21 markeder jobber vi hele tiden med egen lederutvikling, og vi har jobbet med gründere og bedriftsledere i 45 år. Så la oss hjelpe deg med arbeidsplassdesign – og bidra til din kunnskap om ledelse, for ekesempel agil ledelse. 


Hvor kommer begrepet «agil ledelse» fra?

Agilt lederskap har sine røtter i manifestet for agil programvareutvikling (the Manifest for Agile Software Development) som ble skrevet av en gruppe programvareutviklere i USA tidlig på 2000-tallet. Metoden ble utviklet som et svar på begrensningene og utfordringene ved den tradisjonelle fossefallsmetoden. Det handlet om krav til alt fra detaljerte kravspesifikasjoner, unødvendig byråkrati og behov for omfattende dokumentasjon av arbeidet som ble utført. Man mente at i en verden i hurtig forandring med stadige markedsenringer, var det behov for raske avgjørelser og effektivt arbeid, en måte å jobbe på som passet sammen med utformelt samarbeid og rask beslutningstakning. 

To personer som prater med hverandre i et kontormiljø.

Metoder og modeller

Det er flere populære metoder og modeller knyttet til en agil arbeidsmåte som ofte brukes for å hjelpe ansatte, avdelinger og hele bedrifter til å bli mer effektive. 

  • Scrum er en prosjektledelsesmetode hvor kommunikasjon, samarbeid og kontinuerlig forbedring er sentrale komponenter. Den fokuserer på å bryte ned komplekse prosjekter i mindre, håndterbare deler kalt «sprints». Hver sprint har en bestemt tidsramme, vanligvis mellom en uke og en måned, der et spesifikt sett med oppgaver må gjennomføres. Mens du jobber i sprintene, har du daglige fremdriftsmøter. Det er tre roller i Scrum – produkteiere, scrum-mestere og utviklingsteam. 
  • Kanban er en metode for å visualisere arbeidsflyter, prosesser og optimalisere resultater, men også for å identifisere eventuelle flaskehalser. Oppgaver visualiseres vanligvis på en oppslagstavle eller whiteboard  delt inn i kolonner som representerer ulike faser av arbeidsprosessen (vanligvis med «innkommende», «prioriterte», «pågående» og «avsluttede»). Med post-it-lapper eller magneter markerer du på tavlen hva som skal gjøres, når, i hvilken rekkefølge osv. Dette gir en klar og kortfattende oversikt som alle kan følge. 
  • Lean-modellen er en arbeidsmetode som har som mål å gjennomføre prosjekter uten at det oppstår unødig sløsning med materialer, ressurser eller tid, for å maksimere produktiviteten. Et eksempel er at gjennom standardiserte prosesser, hvor alle ansatte gjør visse steg likt, er det lettere å oppdage feil. Og på denne måten fikse dem raskere og dermed optimalisere jobben ytterligere og øke lønnsomheten. 
  • Rammeverket Scaled Agile Framework, også kjent som SAFe, ble laget i et forsøk på å gjøre det enklere for hele, og ofte større, bedrifter å bli mer agile i sine måter å jobbe på gjennom blant annet mer effektive arbeidsflyter. Hvis for eksempel Scrum er en kjerne av agile arbeidsmetoder, kan SAFe ses på som en måte å skalere det opp i en større og helhetlig tilnærming som omfatter hele organisasjonen eller bedriften. Et fundament i SAFe er å se selskaper på tre nivåer: portefølje-, program- og teamnivå. 

Fordeler og ulemper

Som med alle ledelsesteorier, er det både positive og negative syn på agil ledelse. Den passer ikke for alle ansatte eller på alle arbeidsplasser. 

Agil ledelse

Det er flere fordeler med lederskapsmodellen, både på individ- og organisasjonsnivå:

  1. Kontinuerlig forbedring: agil ledelse oppmuntrer til kontinuerlig refleksjon og forbedring, noe som kan være gunstig for organisasjonens interne fremgang, som igjen skal føre til fornøyde kunder og økt lønnsomhet. 
  2. Mer tilpasninsdyktig: agil ledelse lar organisasjoner tilpasse seg og reagere på endringer. Dette er spesielt viktig i en verden hvor markedsforholdene er i stadig utvikling og fornyelse. 
  3. Tillit: i agilt arbeid skal alle være velkomne til å gjøre sin stemme hørt, og det skal være åpenhet og transparens både mellom ansatte og mellom ledere og medarbeidere. Å føle seg involvert bidrar i stor grad til økt selvtillit og motivasjon. 

Til tross for mange fordeler, kan det også være ulemper med agil ledelse:

  1. Tvetydighet: Agil ledelse kan noen ganger være tvetydig fordi den ikke alltid følger en streng, forhåndbestemt plan. Dette kan skape forvirring og usikkerhet, spesielt for ansatte som er vant til mer tradisjonelle lederstiler. 
  2. Høyere krav: med agile arbeidsmetoder er det ofte høyere krav om at alle ansatte skal delta og vise likt engasjement, samt at man er avhengige av hverandres innsats. Det er noe som ikke alle er komfortable med.
  3. Utilstrekkelig dokumentasjon: i et agilt lederskap kan mangel på dokumentasjon bli et problem. Fordi fokuset ofte er på å fullføre oppgavene og umiddelbart gå videre til neste, kan man gå glipp av viktig data og informasjon. 
Agilt lederskap

Sammendrag

Agil ledelse innebærer å være fleksibel, lydhør og engasjert og å skape et arbeidsmiljø der ansatte får myndighet til å ta sine egne beslutninger og gjøre sin stemme hørt. Scrum, Kanban, Lean-modellen og SAFe er blant metodene og modellene som agil ledelse benytter seg av.


Her kan du lese mer om ledelse

FAQ

Agil kommer fra det engelske ordet agile, som betyr rask og bevegelig.
Fossmodellen er en tradisjonell prosjektmetodikk hvor arbeidet følger en sekvensiell prosess. Modellen har fått navnet sitt fordi den ligner en foss hvor hver fase av prosjektet beveger seg i etapper. En ny fase begynner første når den forrige er helt ferdig. 
Agile Alliance er et globalt og non-profit medlemsforum basert på manifestet for agil programvareutvikling. Forumet støtter mennesker og organisasjoner som utforsker, anvender og utvikler agile verdier, prinsipper og metoder.

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.