Del kontoret inn i soner etter hvilke funksjoner som skal løses

Del kontoret inn i soner etter hvilke funksjoner som skal løses – fra sosialisering i loungen og gruppearbeid i møterommet til konsentrasjonsarbeid ved faste plasser. Her kommer noen tips til hvordan du kan planlegge kontoret for å skape et bedre arbeidsmiljø for alle behovene på arbeidsplassen.

Innbydende entré og kundeområde

Den første møteplassen er entrén. Medarbeidere, kunder, leverandører, varebud – alle tas imot her. Ettersom det prates og kan være litt høytlytt iblandt, bør du plassere rom for arbeid som krever stillhet og konsentrasjon unna entrén. Derimot kan et konferanserom med fordel plasseres i nærheten av entrén, så personalet slipper å bli forstyrret av besøkende som surrer rundt i lokalet. 

Hvordan får man da inngangspartiet til å gjøre et godt inntrykk? Gjennom å ta hånd om de besøkende! Det beste er å bemanne resepsjonen med medarbeidere som ønsker velkommen og viser gjestene videre. Har dere ingen resepsjon? Skilt opp så førstegangsbesøkende enkelt forstår hvor de skal henvende seg og slipper å gå seg bort. 

Sosialisering, møter og aktivitet i loungen 

La gjerne entrén gå over til en lounge med innbydende sittemøbler. Her kan gjester og medarbeidere benytte området til venting før møter, telefonsamtaler eller en liten pause. 

Dersom det er plass kan du legge til et lekent innslag hvor dere kan få opp pulsen sammen. Å bevege seg og tenke på noe annet innimellom gir glede og energi, det bidrar også til økt prestasjon. Dessuten er sosiale avbrekk bra for team-følelsen. 

Møterom for større forsamlinger

Et stort møterom er perfekt for kundepresentasjoner og styremøter, men innred det fleksibelt for maksimal utnyttelse: Flere små sammenleggbare bord istede for ett stort, gjør det enkelt å ommøblere fra et tradisjonelt møte til visning av film, workshop eller et mindre møte. Kompletter gjerne det vegghengte whiteboardet med mobile tavler, eksempelvis for gruppearbeid. Gå for en smart løsning med stoler som kan stables, slik at du enkelt kan sette bort stoler som ikke er i bruk. 

Møterom for mindre sammenkomster

En arbeidsuke inneholder mange forskjellige møter, fra fortrolige samtaler til brainstorming og korte oppsummeringer – og mange av dem pågår samtidig. Derfor er det lurt å ha flere små møterom, helst i nærheten av arbeidsplassene for å minimere «trafikken» gjennom lokalet. Disse rommene passer også til arbeid alene med høy konsentrasjon og digitale møter – så kollegene i kontorlandskapet ikke blir forstyrret.

Et landskap for hybrid- og samarbeid

Har dere en kombinasjon av kontortid og hjemmekontor? Da er et kontorlandskap uten faste plasser et godt valg som gir høy fleksibilitet. Velg et ledig bord på morningen, klargjør datamaskinen – så er du i gang. En åpen møblering passer også for permanente arbeidsplasser der personalet samarbeider tett. I begge tilfeller kan det være nødendig med en adskilt møteplass i nærheten for raske avstemminger, uten at andre forstyrres. Skrivere og kaffemaskiner bør plasseres sentralt – for best flyt og effektivitet.  

Gjør det åpne litt mer personlig

Tenk på trivselen i kontorlandskapet. Del av med oppbevaring og skjermvegger for å skape personlige sfærer, bruk matter og lydabsorbenter for å få et behagelig lydmiljø. Kompletter med små stillerom eller stillebokser som gir mulighet til uforstyrrede samtaler. Og ta vare på dagslyset – men plasser dataskjermer og skrivebord så lyset treffer fra kortsiden, slik at man unngår refleksjon i skjermen. 


Mindre arbeidsområde – bedre fokus

Har dere adskilte kontorer? Husk at det hovedsakelig er medarbeidere som ikke bør forstyrres – eller har behov for en fast arbeidsplass – som bør sitte der. Avhengig av størrelsen på disse kontorene, kan det plasseres flere personer – da gjelder det å tenke godt gjennom hvem som bør sitte sammen, basert på konsentrasjonsbehov. 

En fleksibel kantine brukes mer

Bruker dere lunsjrommet flere ganger om dagen for å ta en pause og få litt energi? Står det tomt ellers? Da har dere en ubrukt ressurs, som enkelt med et par kompletteringer av innredningen – tavler, veggtekstil og skjermvegger – kan gjøre nytten fra morgen til kveld. Ett fleksibelt rom som utenom mat og prat kan brukes til både møter av ulike slag og arbeid ellers. 

Tenk funksjon, flyt og fleksibilitet

Nøkkelordet for vellykket planlegging av kontor er funksjoner, flyt og fleksibilitet. Ved å planlegge hva som skal gjøres, hvordan folk skal bevege seg i lokalet og at visse områder skal brukes mer til en oppgave, kan alle kontorer blir bedre. Å dele lokalet inn i soner med ulike funksjoner – hovedsakelig arbeid, møte og avkobling – er helt enkelt den beste måten å skape rom for alt og alle på kontoret.

Kontakt oss for en prat om ditt innredningsprosjekt

Telefon
67 02 42 10

E-post
prosjekt@ajprodukter.no


Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vennligst vent...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.