Yngve – en skolestol for barnas beste

I AJ Produkter har vi lenge jobbet for at skolebarn skal ha et like bra arbeidsmiljø som voksne - skolen er jo barnas arbeidsplass! Da EU innførte en ny standard for skolemøbler, var det en selvfølge for oss at vi skulle lage en helt ny stol som både skulle møte de nye kravene og sette barnas beste i sentrum. Her er resultatet: skolestolen Yngve.

 

Alt for et sikkert og ergonomisk læringsmiljø

Den nye europeiske standarden EN 1729 skal sikre at alle møbler for skole og utdanning er tilpasset barn i barnehagen og skolen og oppfyller gitte kriterier for kvalitet og sikkerhet. At møblene kan tilpasses barnets lenge er spesielt viktig ettersom at riktig og god sittestilling er en forutsetning for barns læring.

  • Vi i AJ er vant med å utvikle egne produkter – 30% av vårt sortiment er designet og produsert i vår regi. Så da den nye standarden kom, bestemte vi oss med en gang for å utvikle en skolestol som ikke bare møtte de høye kravene, men som også var pen å se på og god å sitte på, sier Jonas Emanuelsson, produktsjef innen segmentet Utdanning.

 

Med hjelp av ekspertene: skolebarna

Da vårt team med produktutviklere startet med å stake ut forutsetningene før designprosessen, bestemte vi oss for å spørre de som er skikkelige eksperter på feltet – skolebarna.

  • Vi møtte barn fra tre ulike skoler og lyttet til deres ønsker for å få et bilde på hva de tenker om de stolene de bruker i dag og hvilke forbedringer de ønsker seg fremover, sier Jonas.

 

Et design med fokus på komfort

Med utgangspunkt i barnas ønsker til både komfort og fleksibilitet, og EU-standardens krav til holdbarhet og stabilitet, begynte vår designer Cecilia Stööp å skissere ulike løsninger. Snart vokste en ny stol frem som hadde en god, buet ryggstøtte og et skålformet sete for best mulig komfort.

  • Ryggstøttens innsnevrede form kom tidlig i prosessen ettersom vi ville gjøre det mulig å sitte på ulike måter, sier Cecilia. Justerbare forstøtter var en annen prioritet for å kunne gi barn i alle lengder en god arbeidsstilling, mens de bakovervendte meiene ble lagt til for at stolen enkelt skal kunne henges opp på skolepulten etter dagens slutt samt forenkle renholdet.

 

Navnet er hentet fra stolens fasong

Allerede tidlig i prosessen ble det klart at stolen skulle bli noe helt ekstraordinært. Da var det på sin plass med et godt navn også.

  • Stolens navn ble til da ryggstøtten begynte å ligne en Y og jeg kom til å tenke på Y som i Yngve, og en Yngve som jeg kjenner, sier Cecilia. Foruten å ha et veldig fint navn har han også fine egenskaper, som trygg, imøtekommende og omtenksom. Det passet også bra til vår stol.

Underveis lagde vi flere prototyper for å kunne teste holdbarhet, komfort og materialer. Vi lot også skolebarna få se og komme med flere tilbakemeldinger.

 

Fra godkjente tester til lansering

Da Yngves endelige form var bestemt var det med stor stolthet vi sendte den ferdige modellen til en uavhengig testinstans, for å få svart på hvitt at vår nye stol holder mål.

  • Yngve klarte de tøffe testene og fikk sin godkjenning i henhold til EN1729, forteller Jonas. Og nå er den ferdige stolen her, klar for å forbedre arbeidsmiljøet i skolen, både i henhold til EUs tøffe krav og skoleelevenes egne ønsker.

 

Det kommer mer…

I utgangspunktet kommer Yngve med bein formet som meier, men utviklingen fortsetter og flere versjoner og ideer blir til virkelighet i tiden fremover, både når det gjelder stolbein og fotstøtter. Til å begynne med er Yngve tilgjengelig i flere farger, men også her fortsetter utviklingsprosessen. Og ettersom hvert barn har en tendens til å vokse og utvikle seg i sin egen takt, finnes Yngve i tre anbefalte høyder (Se tabell). Hvorfor? Jo, for bare det beste er godt nok for våre barn, selvfølgelig!