Bærekraftig for fremtiden med biokomposittmaterialer og 3D-print

AJ ønsker å være i forkant når det gjelder innovasjon innen møbeldesign, ikke bare for å lage gode møbler, men for å bidra til bærekraftig utvikling. Så i et spennende prosjekt har AJ Produkters designavdeling designet en stol i Stora Ensos biokomposittmateriale DuraSense, ved å bruke BLB-bransjens 3D-printer.

 

En spennende utfordring
Sebastian Dell Uva er en av AJ Produkters egne industridesignere og han så prosjektet som en motiverende oppgave, hvordan kan du lage en stol helt uten restmateriale og samtidig beholde AJs identitet? DuraSense har den fordelen at gjennom sin blanding av 50% trefiber og 50% plast er like holdbar som tre og samtidig like formbar som plast. Formen på stolen lages basert på forholdene i materialet, produksjonen ved bruk av 3D-print - med stolen Sierra i tankene.


- Stolene er ikke like hverandre, men jeg ville at designspråket ble oversatt til 3D-print i ett stykke, for ikke å la formen flyte vekk. For meg er Sierra også et klassisk produkt som reflekterer AJ, den har vært i sortimentet siden 80-tallet. Det var en måte for oss å møte det gamle og det nye.


 En av de største utfordringene med å lage et møbel helt uten restmateriale var å finne en modell som kunne trykkes i ett stykke. Et hulrom hadde betydd at støttemateriell var nødvendig, som deretter ville bli fjernet. Løsningen var at stolens form er en organisk linje, som kan sees fra siden. Stolen lukter tre og føles som tre, men designet viser fordelene som plasten gir.


Design for fremtiden
AJ Produkter har helt fra starten jobbet for å levere innredning som skaper bedre arbeidsplasser. Derfor har det vært en selvfølge å fortsette å utforske nye materialer og teknologier for å lage løsninger for fremtiden.


- I et samfunn der etterspørselen etter bærekraft øker, er det viktig å kunne imøtekomme kundens behov, sier Sebastian. Stora Ensos DuraSense er et biokomposittmateriale med muligheten til å redusere karbondioksidutslipp i produksjonen med 80% og er godt plassert til å erstatte plast i møbelindustrien.


Etter hvert kunne erstatte for eksempel mindre plastdeler på kontorstoler, kan være et første skritt mot bruk av biokomposittmaterialer og 3D-print.


Fordelen med in-house
En av fordelene med å ha en egen designavdeling er at designerne våre kan bruke mer tid og teste nye tilnærminger og teknikker når de designer. Komposittmaterialer og 3D-print åpner for nye muligheter innen AJ Produkters egen produktutvikling.
- Arbeidet med å erstatte fossil baserte materialer med fornybar energi er en lang prosess, sier Sebastian Dell Uva. Men vi får ny kunnskap for å jobbe mot mer miljøvennlige mål.