Løfteteknikk - skån kroppen ved å løfte riktig

Løfteteknikk - skån kroppen ved å løfte riktig

En arbeidsplass som jobber for å fremme en ergonomisk arbeidsmåte forbedrer arbeidsmiljøet og investerer samtidig i helsen til de ansatte. Å løfte og bære tunge gjenstander er en del av de daglige oppgavene på mange arbeidsplasser. For å beskytte kroppen er det viktig å ha kunnskap om hvordan man løfter på best mulig måte. 


En mann laster kasser på en transportvogn

Hva skjer om man løfter feil?

Den vanligste feilen vi gjør er å løfte med ryggen i stedet for med beina. Det gir en unødvendig hard belastning på virvlene i ryggen, noe som over tid vil fremskynde leddslitasje. Dårlig løfteteknikk kan og gi direkte skader og sykemelding der man ikke får noen varselsignaler før ryggsmertene er et faktum. 

Anna Millbourn Olander, ergonom og fysioterapeut, gir oss tips om hva du bør tenke på når du løfter tunge ting eller om arbeidet innebærer gjentatte løft.

«Det aller beste er om du kan unngå å løfte og i stedet dytt, dra eller skyv lasten ved hjelp av en transportvogn eller annet hjelpemiddel. Dersom du ikke har mulighet til det, er det viktig å løfte riktig, ta pauser og variere arbeidsoppgavene. Jeg synes du bør lære deg en god løfteteknikk og alltid bruke den, uansett om du tar opp en blyant eller løfter en stor TV."


Hvordan kan vogner gjøre jobben lettere?

Hvordan løfte med riktig løfteteknikk

1. Stå med føttene i skulderbreddes avstand og gjenstanden som skal løftes nære deg.

2. Sett deg på huk med bøyde knær og rett rygg for å unngå å lene deg fremover. Det er bena som skal løfte og ikke ryggen.

3. Løft gjenstanden rett opp, hold armene så nær kroppen som mulig og unngå å vri på kroppen under selve løftet. Fortsett å holde gjenstanden inntil kroppen mens du reiser deg.

4. Når du setter ned gjenstanden, er det like viktig å bruke samme teknikk – rett rygg og bøy bena ned til du sitter på huk.
Riktig løfteteknikk på arbeidsplassen

Hva regnes som et tungt løft?

Det er umulig å si hvor tungt man kan løfte uten risiko for skader. Avstanden fra kroppen, hvor godt tak man har på gjenstanden, underlaget du står på og høyden du løfter fra påvirker hvor stor belastningen blir. Også hvor ofte du løfter. 

Hva skal man tenke på når man løfter tunge ting?

«Tenk på hvordan vektløftere gjør. De løfter enorm vekt, men tett, tett inntil kroppen og med rett rygg. Det er bena som må jobbe. Det er også viktig å huske at det ikke bare er tunge løft som er skadelige, mindre vekt kan også bety stor belastning hvis du løfter ofte eller langt fra kroppen», sier Anna Millbourn Olander.Hva er ergonomi?
En manuell stabler i bruk på et verksted

Gode forutsetninger for å løfte riktig

Ved å tenke på ergonomi allerede ved utforming av arbeidsplassen kan mange skader forebygges. Anna Millbourn Olander understreker at det ikke er nok å ha et løftehjelpemiddel som jekketraller eller løftebord. Alle må også vite hvordan de skal brukes, de skal være lett tilgjengelig og det skal være tid til å bruke dem trygt. 


Lag plass for løft 
Dersom det ikke er mulig å unngå løft, er det viktig at det er god plass slik at du kan løfte riktig, uten å vri på kroppen, og at underlaget er jevnt. Det er også lurt å plassere tunge gjenstander i en høyde hvor det er lett å komme til. 


Avlast ryggen med forebyggende øvelser
Har du en jobb med mye løft, er forebyggende øvelser en god måte å hindre skader på. Dette er avlastende bevegelser, som bidrar til å opprettholde ryggen.

Hvis du har arbeidsoppgaver hvor du hele tiden bøyer deg fremover, gjør det til en vane å legge hendene bak på ryggen og bøy deg bakover minst én gang i timen. Dette tipset fungerer også for de som sitter fremoverlent over et skrivebord hele arbeidsdagen.
En mann flytter esker med hjelp fra en sekketralle
Sekketralle JONES
825,-
En plokkvogn fult med permer på et kontor, i bakgrunn ser man en bokhylle
Plokkvogn CLIP
2 795,-

Fire enkle tips for bedre løft

1. Dytt, dra eller skyv i stedet for å bære. En enkel, men svært effektiv måte å unngå slitasjeskader på. Uansett om du skal flytte permer på kontoret eller tungt utstyr på lageret, er det greit å bruke en transportvogn. Selv lette løft som gjentas ofte kan påvirke kroppen negativt.

2. Ha de viktigste tingene i nærheten. Unngå å bøye deg ned eller strekke deg etter ting undøvendig. På verkstedet er det perfekt å ha verktøytavler over arbeidsbenken. På kontoret er det greit å oppbevare de tingene du bruker mest på skrivebordet eller i arbeidshøyde i skap eller hyller.

3. Ikke plasser tunge gjenstander høyt opp eller langt ned. Plasser aldri tunge gjenstander på gulvet. Med mobile eller faste avlastningsflater er det lett å unngå. De tingene du bruker mest eller de som veier mest bør oppbevares i magehøyde. Man bør unngå å oppbevare ting under knehøyde eller over skulderhøyde.


I vårt sortiment finner du løftehjelpemidler som passer deg, uansett hvem du er. Har du problemer med å velge, er du alltid velkommen til å kontakte oss – vi hjelper deg gjerne!

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.