Derfor skal du unngå å sitte stille

Derfor skal du unngå å sitte stille

Å sitte stille for mange timer øker risikoen for livsstilssykdommer. Er du mer aktiv øker oksygeringen i kroppen og den begynner å produsere de stoffene som renser blodet for fett og blodsukker. Det er bra for både deg og helsen din å holde deg i bevegelse på jobben, også i pausene. Hvis du øker din fysiske aktivitet, vil du bli mest sannsynlig bli gladere og få mer energi å bruke på dine viktigste arbeidsoppgaver. 
Kvinne står ved hev- og senkbart skrivebord i et rom innredet med lydabsorbenter

Variasjon for bedre helse 

Når du har sittet stille en stund begynner du mest sannsynlig å kjenne deg støl i musklene. Det skjer fordi musklene spenner seg. Å reise seg opp kan fungere som en åpenbar løsning, men å stå stille veldig lenge sliter også på kroppen. 

Du skal helst unngå å arbeide i samme posisjon for lenge. Det kan holde med små endringer, som å bytte mellom arbeidsoppgaver, stående og sittende, og ta regelmessige pauser, for å øke energinivået og tilføre oksygen til muskler og hjerne. 

Å være aktiv på jobben, og variere mellom stående og sittende arbeidsstilling har mange fordeler. Blant annet hjelper det deg med å øke blodsirkulasjonen. 

Er du opptatt av vekten, kan du gi deg selv en klapp på skuldra – ettersom du forbrenner mer fett ved å stå oppreist. Samtidig forbedrer du kroppens oksygenopptakskapasitet og du kjenner deg mer våken over tid. 

Små endringer gjør stor forskjell

Et lite steg på veien kan være å skaffe seg hev- og senk arbeidsbenk eller skrivebord og en ståmatte på kontoret. Husk å strekke ut kroppen når du skifter mellom sittende og stående arbeid. All fysisk aktivitet teller og det kan hjelpe deg med å ta det første steget. 


Vil du lære deg noen enkle øvelser?
Et balansebrett brukes ved stående skrivebordsarbeid
Balansebrett BACK APP
1 995,-
En ergonomisk matte ved en arbeidsbenk gir avlastning ved stående arbeid
Avlastningsmatte ECURE
En lagerarbeider drar en jekketralle med last gjennom lageret

Om du har en fysisk jobb

En med fysisk jobb med mange tunge løft, har behov for annen type trening, enn en person med en stillesittende jobb. I noen tilfeller kan det være lurt å varme opp før man kommer på arbeidsplassen. 

Det er fort gjort å skade ryggen når man løfter tungt, det krever riktig løfteteknikk i tillegg til god bevegelighet i bryst, hofter og armer for å unngå varige skader. For å forhindre skader ved tunge løft, kan det være lurt å trene hofter, rygg og skuldre/armer. 

Tilpass treningsform etter deg og din kropp. Prøv deg frem til den treningen eller mosjonen som passer med hvordan du bruker kroppen din på jobb. 

Les mer om hvordan du løfter riktig

Balsam for sjelen

Stillesitting h\øker risikoen for å dø tidlig. Ulf Ekelund er professor ved Norges idrettshøyskole og er en av verdens fremste ekspert på fysisk aktivitet. 

Ulf mener at 30 minutter trening per dag motvirker den økte dødelighetsrisikoen og at en times trening fjerner risikoen helt. Samtidig sier han at det egentlig ikke spiller noen rolle hvor lenge du beveger deg, for litt trening har betydelig større effekt enn ingen trening. 

Bevegelse øker nivået av serotonin, noradrenalin og dopamin i blodet, som er naturlige signalstoffer. Disse stoffene motviker blant annet stress og depresjon. I tillegg er det bra for hjernen og hukommelsen å være aktiv. 

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.