Ergonomiske kontorstoler i ulike farger og fasonger

Guide: Alt du trenger å vite om valg av ergonomisk kontorstol

En kontorstol tilpasset deg og dine behov er noe kroppen din setter stor pris på. Å sette av litt tid til å finne den beste ergonomiske kontorstolen for ditt behov er derfor gull verdt. Vi har her oppsummert hva du bør tenke på neste gang du tar arbeidsplassens viktigste valg – valget av din nye kontorstol.

Hvor lenge skal du sitte på kontorstolen?

Sitter du i korte perioder vil det i de fleste tilfeller holde med en enkel og rimelig kontorstol. Sitter du store deler av arbeidsdagen bør du velge en komfortabel, slitesterk stol med justeringsmuligheter som lar deg variere sittestillingen gjennom dagen.

Tilpass kontorstolen til kroppen din

Innstillingsmulighetene til stolens sete og ryggstøtte er viktig å ha i tankene når du skal velge deg ut en kontorstol. Sjekk at stolens sete kan heves eller senkes til en høyde som passer deg, eller at stolryggen kan stilles slik at du får tilstrekkelig støtte i korsryggen.
Komfortabel hodestøtte til kontorstol

Hodestøtte er både en stilig detalj og en praktisk funksjon. Støtten skal avlaste musklene i nakke og skuldre under lange perioder med stillesitting. Hodestøtten bør kunne justeres i både høyde og vinkel.
Svarte armlener til kontorstolen

Armlenene bør kunne justeres opp og ned for at kontorstolen skal komme under eller inntil skrivebordet, og for at akkurat du skal finne en komfortabel hvilestilling for armene dine. Avanserte stoler har og gjerne horisontale og vertikale innstillingsmuligheter for armlenene.

Tilpass kontorstolen etter bevegelsesmønsteret ditt

Årsaken til «sitteplager» hos kontorarbeidere kommer av stillesitting, statiske muskelbelastninger og dårlig sittestilling. Sitter du lenge rett opp og ned vil du oppleve at det er umulig å ikke synke litt sammen. Du blir da sittende krombøyd og fremoverlent over tastaturet, med overbelastede muskler i nakke og rygg som resultat.

Vi anbefaler derfor deg som sitter mye å investere i en kontorstol med innstillingsmuligheter som hjelper deg med å variere arbeidsstillingen i løpet av arbeidsdagen.

En kontorstol som du skal sitte på hele dagen bør være en ergonomisk kontorstol som har innstillingsmuligheter som går ut over det å kunne justere høyden på stolens sete og rygg.

Stolryggen skal støtte og fremme bevegelse

En ergonomisk stolrygg støtter opp under ryggens naturlige svai og forebygger vond rygg ved å fremme en sittestilling som gir mindre press på ryggraden. Er stolryggen i tillegg avsmalnet sitter du mindre statisk og får mer bevegelsesfrihet for armer og skuldre.

Med en stolrygg som gir deg mulighet til å lene deg tilbake avlaster du ikke bare ryggraden din, du fremmer og sirkulasjonen ved at du åpner opp vinkelen mellom ben og overkropp. Det er her en fordel å velge en stolrygg med justerbar motstand som naturlig følger bevegelsene dine uavhengig av hvor mye du veier.

Og så har du en stol som kontorstolen Belmont med fleksibel stolrygg som tilpasser seg retningen du lener deg i – bakover, fremover eller til siden. Noe uvant, men en stol som vi ser blir en favoritt blant mange.
Kontorstol med fleksibel stolrygg
Kontorstol BELMONT
7 995,-
Kontorstol LANCASTER
5 895,-

Stolsete skal være fast, men behagelig

Sitter du hele arbeidsdagen må du ha et stolsete som du sitter komfortabelt på i 8 timer. Da er det viktig at stolsete passer til lengden på bena dine og at sitteputen er komfortabel å sitte på.

En fast og flat profil på sitteputen gjør det lettere å skifte sittestilling og sitte mer variert i løpet av arbeidsdagen. Mens et sete med god lårstøtte i større grad gjør at du sitter "riktig", men mer fastlåst.

Har stolen et sete som lar deg vippe fremover får du mulighet til å variere sittestillingen med en mer fremoverlent sittestilling der musklene må arbeide for å holde kroppen oppe. Hvis du husker på å trekke tastaturet til deg, retter deg opp i ryggen og har skjermen sånn at du ser litt ned på den, er dette en sittestilling som kan hjelpe deg med å forebygge en dårlig kroppsholdning. Et frikoblet sete gir deg og mulighet til å strekke deg skikkelig ut når du lener deg bakover. Du åpner da opp hoften og fremmer sirkulasjon til benene dine.

Utformingen av setekanten kan også påvirke komforten. Et stolsete med en avrundet framkant fremmer blodsirkulasjon ved å minske trykket på kneleddet og baksiden av lårene.

Slik tilpasser du kontorstolen

Når stolen først er stilt inn er det lett å glemme stolens mange justeringsmuligheter. Det anbefales å bruke alle stolens funksjoner aktivt for å variere sittestillingen.

Fasongen på kontorstolen

En «klassisk» kontorstol som STIRLING er for deg som vektlegger komfort. Den har en tykkere polstring som gjør at du sitter komfortabelt og "riktig" i stolen.
En «moderne» kontorstol som ALFORD er for deg som vektlegger ergonomi. Den har en flatere sittepute og en ergonomisk avsmalnet ryggstøtte som gjør at skuldre og armer kan bevege seg fritt. Utformingen innbyr til variasjon og bevegelse gjennom arbeidsdagen.
En "enkel" kontorstol som MILTON har de viktigste innstillingsmulighetene og god sittekomfort, og er en fin stol for deg som ikke ser behov for de ergonomiske finessene du får hos mer kostbare alternativer.
En "aktive" stol som EPSOM er for deg som er litt til og fra plassen din og som ønsker muligheten til å sitte variert når du først sitter.

Valg av overflatemateriale

Sitteputen og ryggstøtten kles i ulike typer tekstil, materialer og sammensetninger med ulike typer egenskaper. Polyester, kunstskinn, netting (mesh) eller ull er eksempler på materialer som benyttes. De fleste kontorstoler har et trekk av polyester, en syntetisk fiber som er svært slitesterkt.

Nettingrygg (mesh) er ikke bare et designelement, men har også en praktisk funksjon. En kontorstol med nettingrygg gir god lufting og er et perfekt valg hvis du har lett for å bli varm og klam i en kontorstol som er trukket i stoff eller kunstskinn.

Valget mellom et slitesterkt polyesterstoff, varmt ullstoff eller luksuriøst kunstskinn er avhengig av hvilke egenskaper og stil du ønsker – en kontorstol i kunstskinn er for eksempel enkel å holde ren, mens fargeglade tekstiler gir en moderne og uformell kontorinnredning.
Netting (mesh) er en vinner for de som liker en slitesterk og luftig stol.
+ Netting (mesh) er slitesterk.
+ Netting (mesh) gir god luftgjennomstrømning – perfekt kontorstol for den som lett blir varm.
Ergonomisk kontorstol med høy rygg
+ Polyesterstoff er slitesterkt.
+ Polyesterstoff krever lite vedlikehold.
En god kontorstol med en ergonomisk høy rygg
+ Ull gir en fin struktur i stoffet som gjør at du sitter godt.
+ Ull isolerer og holder på varmen.
Svart kontorstol i kunstskinn
+ Kunstskinn gir et eksklusivt uttrykk.
+ Kunstskinn er enkelt å vedlikeholde.

Martindale-skalaen

Martindale-skalaen gir deg svar på hvor slitesterkt overflatematerialet til kontorstolen er:

Kontorstoler som brukes få timer om dagen skal ha en slitestyrke på minimum 25 000 Martindale. For stoler som brukes store deler av arbeidsdagen bør slitestyrker være på minimum 50 000 Martindale. For offentlige miljøer anbefaler vi gjerne stoffer med en slitestyrke på 80 000 Martindale.
Martindale (Md): Måleenhet for slitestyrken til et materiale. Testes ved at et stykke ull strykes i en sirkelbevegelse mot stoffet i et bestemt antall runder helt til stoffet viser tydelige tegn på slitasje. Antallet runder tilsvarer verdien i Martindale. Et stoff med slitestyrke på 50.000 Md har altså tålt 50.000 sirkelbevegelser i testmaskinen.

Tilbehør til kontorstolen

Utvalget av tilbehør og ekstrautstyr til kontorstolene varierer med stoltypen. For enkelte modeller kan arm- og nakkestøtte være tilgjengelig som ekstrautstyr. I vårt øvrige sortiment er dette en del av stolens grunnleggende design.

Sitter du lenge av gangen er det godt å kunne lene seg tilbake for å variere sittestillingen. Med en justerbar nakkestøtte kan du justere nakkestøtten etter høyden din, og la nakke- og halsmuskulatur hvile under lange arbeidsøkter.
Som tilbehør til kontorstolen anbefaler vi et stolunderlag for å beskytte gulvet mot slitasje. Fotsålene bør ikke hviles mot gulvet hele tiden – flytting av føttene fremmer blodsirkulasjonen. Det kan derfor være greit med en fotstøtte for å kunne variere benstillingen.

Velg kontorstolen som passer ditt bruk

Tenk ergonomi uansett om du skal ha en enkel kontorstol å sitte på noen få timer om dagen eller du skal sitte 12 timer i et kontrollrom. Her er fire bestselgere:

Se alle våre kontorstoler

Hva med en ergonomisk kontorstol uten rygg?

Selv ergonomiske kontorstoler med alt du kan tenke deg av innstillingsmuligheter kan bare avlaste kroppen og hemme utviklingen av sitteskader, de kan aldri gjøre noe med det faktum at kroppen er laget for å bevege seg.

Kroppen trenger bevegelse for å få biokjemien til å fungere skikkelig. Når du blir stillesittende time etter time og dag etter dag, går mye galt. Det anbefales derfor at du bytter ut kontrostolen med en mer aktiv stol i løpet av arbeidsdagen.

Du sitter da med lårene pekende nedover med hoftene i en åpen stilling, noe som gir bedre sirkulasjon og musklene tilbake kontrollen over kroppsholdningen.
Sadelstol med rygg
Sadelstol EPSOM
10 140,-
Balansestol BACK APP
7 335,-
Hvis du bruker mye tid stillesittende ved skrivebordet, er en balansestol en verdifull investering som kan bidra til å forbedre din generelle helse og velvære.

Kjernemuskelaturen styrkes og sitteplager som vond rygg og nakke blir ofte bedre når du varierer sittestilling og bytter ut kontorstolen noen timer hver dag.

Med en ergonomisk kontorstol og en balansestol eller sadelstol har du gode forutsetninger for å forebygge sitteplager. Men prøv allikevel å holde deg litt i bevegelse, reis deg, gå rundt og strekk på deg. Hvis du får det til minst én gang i timen, eller oftere, vil det gjøre en stor forskjell.

Hva gjør en kontorstol ergonomisk?

En ergonomisk designet kontorstol er ment å optimalisere komfort, produktivitet og helse for brukeren. For å gjøre det enkelt kan vi si at flere innstillingsmuligheter gjør stolen mer ergonomisk:

Enkle ergonomiske kontorstoler gir deg mulighet til å justere setehøyden og har typisk en ryggstøtte med støtte for korsryggen og vippemekanisme.

Bruker du noen tusenlapper ekstra får du en kontorstol som har regulerbar setedybde og rygghøyde. Du vil da også få en stol som du kan regulere ryggstøttens vippemotstand og kanskje til og med får du mulighet til å justere vinkelen på sete. Ikke minst får du en stol av god kvalitet der stoff og fasong holder seg over tid.

Hovedgrunnen til at du bør investere i en god kontorstol er ergonomi

Jobber du på et kontor vil du tilbringe en tredjedel av livet ditt i kontorstolen, det betyr at du over de nærmeste 10 årene vil tilbringe over 17 000 timer i kontorstolen din!

Når du skal kjøpe en ny kontorstol må du tenke ergonomi, for stillesitting og statisk muskelbelastning vil over tid gi deg plager i nakke, rygg og armer. Vi ønsker derfor å sitte godt og variert for å redusere belastningen på muskler og ledd i den hensikt å forebygge plager forbundet med stillesitting.

Ofte stilte spørsmål

Hvis du jobber lange dager ved et skrivebord vil en kontorstol som er designet for å gi komfort og støtte være det beste alternativet for deg. Manglende støtte og sittekomfort kan over tid gi deg helseplager.
En ergonomisk kontorstol er en stol som gir deg en komfortabel og god arbeidsstilling, og som støtter opp under dine naturlige bevegelsesmønstre og gir deg variasjon i arbeidsstillingen din.
Ved å lese guiden vår får du hjelp med å avklare behovene dine og hjelp med å finne den rette kontorstolen for deg.
Den beste kontorstolen trenger ikke alltid være den dyreste. Avhengig av hvor mye du sitter og hvordan du vil sitte, finnes det gode kontorstoler i ulike prisklasse.
Det viktigste er at du varierer arbeidsstillingen i løpet av dagen. Og da gjelder det å ha en stol som har gode innstillingsmuligheter og som gir nødvendig støtte og komfort.