Velg riktig kontorstol med hjelp av vår guide

En kontorstol tilpasset deg og dine behov er noe kroppen din setter stor pris på. Å sette av litt tid til å finne den riktige kontorstolen er derfor gull verdt. Vi har her oppsummert hva du bør tenke på neste gang du tar arbeidsplassens viktigste valg – valget av din nye kontorstol.

1. Hvor lenge skal du sitte på kontorstolen?

Sitter du i korte perioder vil det i de fleste tilfeller holde med en enkel og rimelig kontorstol. Sitter du store deler av arbeidsdagen bør du velge en komfortabel, slitesterk stol med justeringsmuligheter som lar deg variere sittestillingen gjennom dagen.

2. Tilpass kontorstolen til kroppen din

Innstillingsmulighetene til stolens sete og ryggstøtte er viktig å ha i tankene når du skal velge deg ut en kontorstol. Sjekk at stolens sete kan heves eller senkes til en høyde som passer deg, eller at stolryggen kan stilles slik at du får tilstrekkelig støtte i korsryggen.
Setehøyden bør kunne justeres så den passer til legglengden din. Du skal kunne sitte med føttene flatt på gulvet med lårene horisontale. Er du for eksempel lavere enn gjennomsnittet må du passe på å velge en kontorstol med tilstrekkelig lav sittehøyde. 

Rygghøyden bør kunne tilpasses til lengden på ryggen din slik at passformen støtter korsryggens naturlige svai.
Setedybden bør kunne stilles inn så den passer til lårlengden din. Når du sitter med ryggen inntil ryggstøtten bør du ha plass til en knyttneve mellom baksiden av leggen og framkanten av sete. Er du høyere enn gjennomsnittet må du passe på å velge en kontorstol med god setedybde.
Komfortabel hodestøtte til kontorstol

Hodestøtte er både en stilig detalj og en praktisk funksjon. Støtten skal avlaste musklene i nakke og skuldre under lange perioder med stillesitting. Hodestøtten bør kunne justeres i både høyde og vinkel.
Svarte armlener til kontorstolen

Armlenene bør kunne justeres opp og ned for at kontorstolen skal komme under eller inntil skrivebordet, og for at akkurat du skal finne en komfortabel hvilestilling for armene dine. Avanserte stoler har og gjerne horisontale og vertikale innstillingsmuligheter for armlenene.

3. Tilpass kontorstolen etter bevegelsesmønsteret ditt

Vi anbefaler deg som sitter mye å investere i en kontorstol med innstillingsmuligheter som hjelper deg med å variere arbeidsstillingen i løpet av arbeidsdagen.
En god kontorstol med høy rygg i moderne design


Gyngefunksjon
– stolryggen og sete holder samme vinkel når du lener deg bakover.

Stolrygg med vippefunksjon – stolryggen og stolsete følger dine bevegelser i et fast forhold til hverandre. 

Stolrygg og sete med vippefunksjon – stolryggen og stolsete følger dine bevegelser frikoblet i fra hverandre. 

Det viktigste er ikke å finne den perfekte sittestillingen, men at du varierer den...

Du ønsker ikke å sitte rett opp og ned i 8 timer i strekk foran en skjerm. Over tid kan dette gi spenninger både i nakke og skuldermuskulaturen, hode- og skjelettplager og sirkulasjonsproblemer. En kontorstol som du skal sitte på hele dagen bør derfor være en ergonomisk kontorstol som har innstillingsmuligheter som går ut over det å kunne justere høyden på stolens sete og rygg.

Slik tilpasser du kontorstolen

4. Utforming

Den «moderne» kontorstolen er for deg som vektlegger ergonomi. Den har en flatere sittepute og en ergonomisk smal ryggstøtte som gjør at skuldre og armer kan bevege seg fritt. Utformingen gjør at du ikke blir sittende «fast» i samme sittestilling gjennom arbeidsdagen. Lancaster og Watford er eksempler på populære og moderne kontorstoler som ofte kommer best ut i test blant de kundene som besøker showroomet vårt.

Den «klassisk» kontorstolen er for deg som vektlegger komfort. Den har en tykkere polstring som gir et mer maskulint uttrykk. Du sitter komfortabelt, men ulempen er at du i større grad blir sittende «låst» i samme sittestilling. Stirling er et eksempel på en populær klassisk kontorstol som ofte kommer best ut i test blant de kundene som besøker showroomet vårt.

Nettingrygg (mesh) er ikke bare et designelement, men har også en praktisk funksjon. En kontorstol med nettingrygg gir god lufting og er et perfekt valg hvis du har lett for å bli varm og klam i en kontorstol som er trukket i stoff eller kunstskinn.
En gamingstol for lange dager foran skjermen
Ergonomisk kontorstol med høy rygg
En ergonomisk svart kontorstol
Svart kontorstol med nettingrygg

5. Valg av overflatemateriale

Sitteputen og ryggstøtten kles i ulike typer tekstil, materialer og sammensetninger med ulike typer egenskaper. Polyester, kunstskinn, netting (mesh) eller ull er eksempler på materialer som benyttes. De fleste kontorstoler har et trekk av polyester, en syntetisk fiber som er svært slitesterkt.

Valget mellom et slitesterkt polyesterstoff, varmt ullstoff eller luksuriøst kunstskinn er avhengig av hvilke egenskaper og stil du ønsker. En kontorstol i kunstskinn er enkel å holde ren, stoler med nettingrygg gir god luftgjennomstrømning, mens fargeglade tekstiler gir en moderne og uformell kontorinnredning.
Netting (mesh) er en vinner for de som liker en slitesterk og luftig stol.
+ Netting (mesh) er slitesterk.
+ Netting (mesh) gir god luftgjennomstrømning – perfekt kontorstol for den som lett blir varm.
Ergonomisk kontorstol med høy rygg
+ Polyesterstoff er slitesterkt.
+ Polyesterstoff krever lite vedlikehold.
En god kontorstol med en ergonomisk høy rygg
+ Ull gir en fin struktur i stoffet som gjør at du sitter godt.
+ Ull isolerer og holder på varmen.
Svart kontorstol i kunstskinn
+ Kunstskinn gir et eksklusivt uttrykk.
+ Kunstskinn er enkelt å vedlikeholde.

Martindale-skalaen

Martindale-skalaen gir deg svar på hvor slitesterkt overflatematerialet til kontorstolen er:

Kontorstoler som brukes få timer om dagen skal ha en slitestyrke på minimum 25 000 Martindale. For stoler som brukes store deler av arbeidsdagen bør slitestyrker være på minimum 50 000 Martindale. For offentlige miljøer anbefaler vi gjerne stoffer med en slitestyrke på 80 000 Martindale.
Martindale (Md): Måleenhet for slitestyrken til et materiale. Testes ved at et stykke ull strykes i en sirkelbevegelse mot stoffet i et bestemt antall runder helt til stoffet viser tydelige tegn på slitasje. Antallet runder tilsvarer verdien i Martindale. Et stoff med slitestyrke på 50.000 Md har altså tålt 50.000 sirkelbevegelser i testmaskinen.

6. Tilbehør til kontorstolen

Utvalget av tilbehør og ekstrautstyr til kontorstolene varierer med stoltypen. For enkelte modeller kan arm- og nakkestøtte være tilgjengelig som ekstrautstyr. I vårt øvrige sortiment er dette en del av stolens grunnleggende design.

Som tilbehør til kontorstolen anbefaler vi et stolunderlag for å beskytte gulvet mot slitasje og en fotstøtte for å ha noe å hvile benene på.

SE VÅRT UTVALG AV KONTORSTOLER