Velg riktig kontorstol med hjelp av vår guide

En kontorstol tilpasset deg og dine behov er noe kroppen din setter stor pris på. Å sette av litt tid til å finne den riktige kontorstolen er derfor gull verdt. Vi har her oppsummert hva du bør tenke på neste gang du tar arbeidsplassens viktigste valg – valget av din neste kontorstol.
Ergonomisk svart kontorstol med alle innstillingsmuligheter

1. Hvor lenge skal du sitte på kontorstolen?

Sitter du i korte perioder vil det i de fleste tilfeller holde med en enkel og rimelig kontorstol. Sitter du store deler av arbeidsdagen bør du velge en komfortabel, slitesterk stol med justeringsmuligheter som lar deg variere sittestillingen gjennom dagen.

4 timer: Enkel og "billig" kontorsstol for deg som sitter i kortere perioder.

8 timer: Komfortabel og ergonomisk kontorstol for deg sitter mye gjennom arbeidsdagen.

12 timer: Eksklusiv kontorstol for deg som sitter lenge av gangen og vil ha flere justeringsmuligheter.

24 timer: Våre mest avanserte stoler. Egnet for langvarig bruk. Tilfredsstiller høye krav til innstillingsmuligheter og komfort.

2. Tilpass kontorstolen til kroppen din

Instillingsmulighetene til stolens sete og ryggstøtte er viktig å ha i tankene når du ser etter en kontorstol. Har du lange bein eller lang rygg? Sjekk at stolens sete kan heves til den høyden som du trenger, eller at stolryggen kan heves slik at du får tilstrekkelig støtte i korsryggen. 

Setehøyde - juster sittehøyden så den passer til legglengden din.
Setedybde - still inn setedybden så den passer til lårlengden din.
Rygghøyde - tilpass ryggstøtten til lengden på ryggraden din.
Nakkestøtte - tilpass nakkestøtten til høyden på hodet ditt.
En ergonomisk kontorstol skal ha rikelig med innstillingsmuligheter.

3. Tilpass kontorstolen etter bevegelsesmønsteret ditt

Vi anbefaler deg som sitter mye å investere i en kontorstol med innstillingsmuligheter som hjelper deg med å variere arbeidsstillingen i løpet av arbeidsdagen.

Gyngefunksjon - stolryggen og sete holder samme vinkel når du lener deg bakover.

Stolrygg med vippefunksjon - stolens rygg beveger seg og følger dine bevegelser, men setet er fast. 

Sete med vippefunksjon -  i tillegg til at ryggen kan vippes bakover kan også setet vippes fremover.
En god kontorstol med høy rygg i moderne design

Du ønsker ikke å sitte rett opp og ned i 8 timer i strekk foran en skjerm. Over tid gir dette spenninger både i nakke og skuldermuskulaturen, muskelsvinn og sirkulasjonsproblemer. En kontorstol som du skal sitte på hele dagen bør derfor ha innstillingsmuligheter som går ut over det å kunne justere høyden på stolens sete og rygg.

Det viktigste er ikke å finne den perfekte sittestillingen, men at du varierer den...


4. Valg av overflatemateriale

Sitteputen og ryggstøtten kles i ulike typer tekstil, materialer og sammensetninger med ulike typer egenskaper. Polyester, kunstskinn, netting/mesh eller ull er eksempler på materialer som benyttes. De fleste kontorstoler har et trekk av polyester, et syntetisk fiber som er svært slitesterkt.

Valget mellom et slitesterkt polyesterstoff, varmt ullstoff eller luksuriøst kunstskinn er avhengig av hvilke egenskaper og stil du ønsker. En kontorstol i kunstskinn er enkel å holde ren, stoler med nettingrygg gir god luftgjennomstrømning, mens fargeglade tekstiler gir en moderne og uformell kontorinnredning.
Netting/mesh er en vinner for de som liker en slitesterk, luftig stol som er lett å vedlikeholde.
+ Netting/mesh er slitesterk.
+ Netting/mesh gir god luftgjennomstrømning - perfekt kontorstol for den som svetter lett. 

Ergonomisk kontorstol med høy rygg
+ Polyesterstoff er slitesterkt.
+ Polyesterstoff krever lite vedlikehold.
En god kontorstol med en ergonomisk høy rygg
+ Ull gir en fin struktur i stoffet som gjør at du sitter godt.
+ Ull isolerer og holder på varmen.
Svart kontorstol i kunstskinn
+ Kunstskinn gir et eksklusivt uttrykk og er enkelt å vedlikeholde.
÷ Materialet kan oppleves som kald og glatt å sitt på.


Martindale-skalaen

Holdbarhet og krav til vedlikehold er viktig, og da det er store forskjeller på kvaliteten er det ikke alltid like lett å vite hvor slitesterkt et materiale er, men det finnes en god metode for å måle dette – den kalles Martindale-skalaen.

Kontorstoler som brukes få timer om dagen, skal ha en slitestyrke på minimum 25 000 Martindale. For stoler som brukes store deler av arbeidsdagen, bør slitestyrker være på minimum 50 000 Martindale. For offentlige miljøer anbefaler vi gjerne stoffer med en slitestyrke på 80 000 Martindale.
Martindale (Md): Måleenhet for slitestyrken til et materiale. Testes ved at et stykke ull strykes i en sirkelbevegelse mot stoffet i et bestemt antall runder helt til stoffet viser tydelige tegn på slitasje. Antallet runder tilsvarer verdien i Martindale. Et stoff med slitestyrke på 50.000 Md har altså tålt 50.000 sirkelbevegelser i testmaskinen.5. Utforming

En "moderne" kontorstol er for deg som vektlegger ergonomi. Den har en fastere polstring som gjør at du ikke blir sittende "fast" i samme sittestilling gjennom arbeidsdagen. Lancaster og Watford er eksempler på populær og moderne kontorstoler. De har og en ergonomisk smal ryggstøtte som gjør at skuldre og armer kan bevege seg friere.

En "klassisk" kontorstol er for deg som liker en mykere polstring. Du sitter komfortabelt, men nedsiden er at du i større grad blir sittende “låst” i samme sittestilling hele dagen. Stirling og Sheffield er et eksempel på klassiske kontorstoler med en mykere polstring. Denne kontorstolen er en bestselger og er best i test blant de kundene som besøker showroomet vårt.

Nettingrygg/mesh er ikke bare et designelement, men har også en praktisk funksjon. En kontorstol med nettingrygg gir god lufting og er et perfekt valg hvis du har lett for å bli varm og klam i en kontorstol som er trukket med stoff eller kunstskinn.
En gamingstol for lange dager foran skjermen
Ergonomisk kontorstol med høy rygg
En ergonomisk svart kontorstol
Svart kontorstol med nettingrygg

6. Tilbehør til kontorstolen

Utvalget av tilbehør og ekstrautstyr til kontorstolene varierer med stoltypen. For enklere modeller kan arm- og nakkestøtte være tilgjengelig som ekstrautstyr. I vårt øvrige sortiment er dette en del av stolens grunnleggende design. Populært tilbehør er stolunderlag for å beskytte gulv mot slitasje og en fotstøtte for å ha noe å hvile benene på.
Nakkestøtte er både en stilig detalj og en praktisk funksjon. Støtten skal gi støtte for nakke og skuldre, og bør kunne justeres i både høyde og vinkel.
Armlener avlaster skuldre og bør kunne justeres i dybden slik at stolen kommer inntil skrivebordet. Underarmene skal kunne hvile enten på bordet eller på armlenene, og i mange tilfeller kan de også justeres opp og ned, horisontalt og sidelengs.7. En god stol nummer to

En kontorstol med gode instillingsmuligheter er viktig, men en ordinær kontorstol kan ikke gi deg alt. For å unngå langvarig stillesitting er det stadig flere bedrifter som benytter seg av aktive stoler som et supplement til kontorstolen. Aktive stoler som balansestoler og sadelstoler aktiverer kjernemuskulaturen og fremmer blodsirkulasjonen. Og det fine er at de gjør det mulig å jobbe samtidig som du er i aktivitet. Perfekt for deg med vond rygg!

Det finnes mange ulike typer aktive stoler som aktiverer kroppen din på en eller annen måte, enten ved at du ledes til bevegelse eller at du bruker ulike muskler uten at du tenker over det.
Grå sitteball ved skrivebord på kontoret.
Balanseballen CORBRIDGE er populær blant de som ønsker en variert sittestilling på kontoret.
Enkel balansestol med høydejustering og grå sittepute
Balansestolen ACTON passer like godt ved skrivebordet som på møterommet.

Kontorstoler