Våre tips til en bra hverdag på hjemmekontoret

Våre tips til en bra hverdag på hjemmekontoret

Mange av oss har fått arbeidsdagen helt eller delvis flyttet til hjemmekontoret. I en sånn situasjon er det viktig at du passer på at egen helse også blir ivaretatt. Vi deler 10 praktiske tips til hvordan du kan skape det perfekte hjemmekontoret.

 

Med dagens teknologi og en gjennomtenkt innredning kan hjemmekontoret virkelig være gull verdt – både for deg og din bedrift.

Før du går til innkjøp av møbler til hjemmekontoret bør du tenke over:

  • Antall arbeidstimer tilbrakt hjemmefra
  • Størrelsen på budsjettet
  • Utformingen på rommet
  • Egen helsetilstand

En stor utfordring med kontorarbeid er inaktivitet og lite variert bevegelse i løpet av arbeidsdagen, kanskje spesielt på hjemmekontoret. Derfor er det viktig å fokusere på smart kontorinnredning, samtidig som vi bør huske på å bryte opp dagen med en eller annen form for fysisk aktivitet.

En runde med mobilitetseøvelser eller en rask gåtur ute før eller etter lunsj enkle og lite krevende tiltakt. Frisk luft og bevegelse kan både redusere stress, øke energinivået og bidra til bedre søvn - viktige faktorer for en god helse og livskvalitet.

Vårt mål er at du skal ha det bra på jobb – uansett hvor arbeidsplassen din er.

10 tips som gir deg det perfekte hjemmekontoret:

1. Dedikert arbeidssone

Jobber du mye hjemmefra er det helt klart optimalt å ha et avgrenset arbeidsområde med eget datautstyr, som PC-skjerm, tastatur og mus. Det gir et tydelig skille mellom arbeid og fritid. Har du begrenset med plass må du være litt mer kreativ, både ved plassering og størrelsen på innredningen. Tenk løsninger som gjør at møblene naturlig har flere funksjoner - som for eksempel leksestasjon for de yngre i huset, eller en hobbykrok.

2. Hev- og senkbart skrivebord

Skal du først innrede et komplett hjemmekontor burde et hev- og senkbart skrivebord stå høyt på listen. Variasjon i arbeidsstilling gjennom dagen har mange helsefordeler, spesielt det å variere mellom å sitte og stå. Da opprettholder du en god blodsirkulasjon i muskulaturen, mobilitet i kroppen og hjernen holder seg skjerpet.

3. En god kontorstol tilpasset din kropp

På lik linje med skrivebordet er valget av kontorstol utrolig viktig, spesielt hvis du tilbringer mye av arbeidstiden din hjemmefra. Se etter en stol med flere innstillingsmuligheter og en innebygd synkronmekanisme som følger kroppen din. Ved å bytte mellom en tradisjonell kontorstol og en aktiv stol gjennom dagen får du utfordret kroppen, og vil få en naturlig variert sittestilling.

4. Oppbevaringsløsninger med flere funksjoner

Tenk oppbevaring i høyden med bokhyller eller vegghyller. Dette har en lyddempende effekt da de absorberer lydbølger i rommet. En skuffeseksjon på hjul til oppbevaring av dokumenter og kontorutstyr kan også enkelt brukes som en forlenge av skrivebordet.

5. Tilbehør for en ergonomisk arbeidsstilling

Få PC-skjermen opp og i riktig vinkel med en monitorarm montert på skrivebordet. Det reduserer ugunstig belastning på nakke og rygg, i tillegg til å frigjør plass på skrivebordet. Med beina på en fotstøtte på gulvet lar du underkroppen få hvile, noe som minsker trykket på muskulaturen og nerver som kan komme i klem.

6. Lys opp arbeidsområdet

Dårlig belysning kan utløse en rekke fysiske plager som blant annet spenninger i nakke, skuldre og hodet. Bruk derfor tid på å få et overblikk over lysforholdet der du har tenkt å innrede et hjemmekontor. Monter lyskilder som gir en jevn belysning over arbeidsområdet, da også helst med mulighet for justering av styrke og lystemperatur.

7. Hold orden på ledninger

Tenk trådløst ved valg av ekstrautstyr for et ryddigere skrivebord, og reduser ledningskaoset under skrivebordet med en praktisk kabelkurv. Ved å samle alle ledninger opp fra gulvet og i kurven blir det lettere å gjøre rent under pulten.

8. Tren i arbeidstiden!

Ta på joggeskoene og gå på en gåmølle mens du jobber - da er det ikke noe problem å få inn de anbefalte 10 000 skrittene i løpet av dagen! For noen kan en kontorsykkel være mer skånsom mot kroppen. Begge deler bidrar til påfyll av energi og økt blodsirkulasjon, som er bra for helsen og konsentrasjonen.

9. Elektroniske hjelpemidler

Unngå leting etter ladekabelen til mobiltelefonen ved å ha en trådløs ladeplate liggende på skrivebordet. Telefonen legges rett på ladeplaten og LED-indikatoren viser når batteriet er fulladet.

Skrivebordslampen LIBRA er et virkelig multi-produkt som kombinere moderne design og smarte funksjoner. Energisparende LED-belysning, justering av lysstyrke og temperatur for best mulig arbeidsbelysning, i tillegg til en trådløs ladeplate innebygget i sokkelen.

10. Personlige detaljer – prikken over i-en!

Mange bedrifter opererer med «free seating» – som vil si at alle skal kunne jobbe ved hvilket som helst skrivebord på arbeidsplassen. I ditt eget hjem har du friere tøyler. Heng opp et par bilder av familien, kjæledyret eller kanskje et inspirasjonssitat! Med en oppslagstavle på veggen er det enkelt å skifte ut bilder og notater.

Sett farge på rommet, og la kreativiteten blomstre.

Etabler gode vaner og hold på rutiner selv om du ikke skal gå ut av huset:

  • Sett standard for dagen med å starte til samme tidspunkt hver dag, og skap deg en fast morgenrutine
  • Reis deg opp og gå rundt i rommet når du snakker i telefonen
  • Ta en ekstra runde rundt i huset når du skal på toalettet eller kaffekoppen trenger påfyll
  • Sett alarm på telefonen og legg inn 5 minutter med strekke- og tøyeøvelser hver time
  • Få inn friskt luft i rommet for et godt innemiljø
  • Drikk nok vann!