Ser du hva han gjør feil? Slik unngår du sitteplager på kontoret

Hvert år får nordmenn helseplager som et resultat av kontorarbeid. Ekspertene viser oss de vanligste feilene vi gjør. Klarer du å se hva han gjør feil?

Bildet til venstre viser hvordan mange sitter med armer og skuldre langt frem for å strekke seg mot tastaturet, og blir sittende fremoverlent med hodet. Da blir man stram i brystmusklaturen, nakken dras frem og musklene i nakken må jobbe enda mer for å holde hodet oppe. Jo lengre frem du sitter med hodet desto mer belastning blir det for nakken.

Bildet til høyre viser hvordan du egentlig bør sitte for å forebygge plager. Få bordet opp og beina litt fra hverandre. Ikke ha hoftene eller knærne i 90 grader, men la beina peke lett nedover. Ha litt helning fra albuen og ned. Kom nærmere skrivepulten og trekk tastaturet til deg. Kom gjerne frem med brystet. Ikke ha skjermen for høyt oppe - man kan godt se litt ned på skjermen slik at man får haken inn.

 

Tipsene som gir deg bedre arbeidsstilling

Lange dager på kontoret og mye stillesitting er noe flere nordmenn i dag kjenner seg igjen i. Det er også noen av de vanligste årsakene til at kontorarbeidere opplever smerter i blant annet nakke og rygg. Anders Olsgaard Rønhovde hos Naprapatlandslaget forteller at opp mot 30-50 prosent av den voksne befolkningen i Norge har nakkesmerter i løpet av ett år.

- Så mange som 80-90 prosent av pasientene jeg behandler sliter med enten nakke eller korsrygg. Det er dessverre veldig vanlig og det er de to stedene på kroppen hvor man får klart flest plager, sier naprapaten.

 

Den beste sittestillingen

Årsaken til helseplager hos kontorarbeidere er ofte inaktivitet og dårlig sittestilling på jobb. Det viktigste er likevel ikke å finne den perfekte sittestillingen, men at man varierer den.

- Litt av poenget er at man ikke blir sittende statisk hele tiden. Hvis man sitter helt rolig i åtte timer, selv om man sitter perfekt, kan man likevel få vondt. Prøv heller å holde deg litt i bevegelse, reis deg, gå rundt og strekk på deg. Hvis man får det til minst én gang i timen, eller oftere, vil det gjøre stor forskjell, sier Rønhovde.

Han viser samtidig til at det finnes noen sittestillinger som er bedre enn andre, og at flere bør være bevisste på hvordan man sitter på jobb.

- "Ridestillingen" er den mest optimale måten å sitte på. Da sitter man som i salen på en hest, med lårene pekende nedover og en åpen stilling i hoftene. Det gir bedre sirkulasjon i hoftene og gjør det enklere å ha en rett holdning i rygg og nakke. Sitter du derimot med hoftene i 90 grader, og lårene vannrett, synker man lettere sammen. Da ender man opp med at overkroppen kollapser og nakken får en uheldig knekk. Det kan føre til trøbbel i både nakke, armer, korsrygg og hofter, forteller naprapaten.

- Den beste sittestillingen er likevel den neste. Det er variasjon som er nøkkelen til bedre bevegelse og sirkulasjon slik at leddene ikke stivner, legger han til.

 

 

Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med AJ produkter.