Hvordan skape et aktivt klasserom

Hvordan skape et aktivt klasserom

Det er få offentlige rom som har en så viktig rolle for fremtiden vår som klasserommet. Når vi kommer over i arbeidslivet blir vi stadig oppfordret til å variere arbeidsstillingen for å hindre stillesittende vaner og de negative påvirkningene det har på helsen vår. Klasserommet er elevenes arbeidssted og aktive møbler bør derfor også være obligatorisk i skoleverden. Her er noen tips til hvordan du kan innrede klasserommet for å gi elevene et optimalt forhold – både nå og for fremtiden. 

Bra for både kropp og sjel

Idéene bak det aktive klasserommet bygger på kjente funn. At hjernen påvirkes av fysisk aktivitet og at bevegelse og læring hører sammen er allmennkunnskap, det er lettere å holde konsentrasjonen oppe når man kan variere sittestilling. Samtidig forbedres også balansen og blodsirkulasjonen når man bytter mellom sittende og stående arbeidsstilling. Et aktivt klasserom gir altså fordeler for både kropp og sjel.

Les mer om flere fordeler

Bord som gir variasjon

Hev- og senkbare elevbord åpner opp for store muligheter for elevene. De kan selv bestemme når de skal variere mellom sittende og stående, eller kanskje halvveis oppreist ved hjelp av en krakk. Dette reduserer belastningen og fokuset holdes på arbeidet. Et annet alternativ er å kombinere lave skrivebord med høye bord, som passer bra til gruppearbeid.

Hev- og senkbare elevbord

Krakk UP
1 625,-

Ulike stoler for variasjon

En sittende stilling er ikke dårlig i seg selv, men variasjon er viktig. Alle har sin egen stil, og da er det godt med stoler som kan brukes på flere måter. Balansestol og sadelstol gir deg oppreist posisjon, og med justerbar høyde for ekstra variasjon. På slike stoler, så vel som på en balanseball, blir kroppen automatisk tvunget til å aktivere rygg- og magemuskulatur. Brukeren får en bedre kroppsholdning uten å være bevisst over innsatsen. Perfekt!

Se alle stoler til skole

Få utløp for energien

Fysisk aktivitet fremmer læring, og mange elever synes det er vanskelig å sitte stille over tid. Med en kontorsykkel og/eller en pedaltrener kan elever med ekstra energi holde fokus på læring og samtidig bidra til mer ro i klasserommet. Begge disse produktene kan enkelt flyttes mellom elevene. En bordsykkel er en alt-i-ett-løsning, mens en pedaltrener kan brukes sammen med den vanlige elevstolen. Kontorsykkelen kommer i to størrelse, hvor lav versjon er for personer som er 140–160 cm høye.

Whiteboard og glasstavler

Å stå oppreist er bra for våre samarbeidsferdigheter, og passer derfor bra ved gruppearbeid. Resultatene av gruppeoppgaven kan samles på en stor whiteboardtavle. I tillegg til å presentere egne tanker, er det også enkelt å hente inspirasjon og lære av hverandre. Samtidig er det lett for læreren å overvåke fremgangen og se hvilke elever som trenger hjelp.

Husk nok lyddemping

Når aktiviteten i klasserommet øker gjør som oftest lydnivået det samme. Tak- og veggmonterte lydabsorbenter er alltid en god investering. Stofftrukket sofa, skjermvegger, og tykke gardiner demper lyden i rommet. Noe så enkelt som lyddempende knotter på møblene gjør en stor forskjell på støynivået. Et gulvteppe fungerer også utmerket som lydabosorbent, samtidig som elevene kan jobbe liggende. Dette høres kanskje ikke veldig aktivt ut, men det gir rom for variasjon. En dekorativ hjørnestein i et aktivt klasserom!

Se utvalget for avskjerming og lyddemping

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.