YNGVE – en skolestol for barnas beste

Yngve – en skolestol for barnas beste

AJ Produkter har lenge jobbet for at skolebarn skal ha et like godt arbeidsmiljø som voksne. Skolen er jo barnas arbeidsplass! Når EU innførte en ny standard for skolemøbler så vi det som en selvfølge å lage en helt ny stol, som både skulle møte de nye kravene og sette fokus på barnas beste. Og her er resultatet: skolestolen Yngve. 

Alt for et sikkert og ergonomisk læringsmiljø

Den nye europeiske standarden EN 1729 skal sikre at møbler for læring er tilpasset etter barn i barnehage/skole og oppfyller bestemte kriterier for kvalitet og sikkerhet. At møblene passer barnas lengde er spesielt viktig ettersom en korrekt sittestilling er en forutsetning for barnas læring. 

– Vi på AJ er vant til å utvikle egne produkter – 30 % av vårt sortiment er designet og produsert i egen regi. Så når den nye standarden kom bestemte vi oss med engang for å lage en skolestol som ikke bare skulle møte de høyere kravene, men også være fin å se på og fantastisk å sitte på, sier Jonas Emanuelsson, produktsjef innen segmentet Skole.
 

Med hjelp av ekspertene

Når vårt team av produktutviklere begynte å se på forutsetningene mot designprosessen, bestemte vi oss for å be ekspertene om hjelp – skolebarna selv. 

– Vi traff barn fra tre ulike skoler og hørte på deres ønsker for å få et bilde av hvordan de opplever sine nåværende stoler og hvilke forbedringer de ønsker seg, sier Jonas. 

Dame som jobber med utvikling av elevstoler

Et design med fokus på komfort

Med utgangspunkt fra barnas ønsker når det gjelder komfort og fleksibilitet, og EU-standardens krav som gjelder robusthet og stabilitet, begynte vår designer Cecilia Stööp å skissere ulike løsninger. Snart dukket det opp en ny stol med ryggstøtte som går ned til setet for best komfort. 

– Den avsmalnende formen på ryggstøtten kom tidlig i prosessen fordi vi ønsket å gjøre det mulig å sitte i ulike retninger, sier Cecilia. Justerbare fotstøtter var en annen prioritet for å kunne gi barn i alle størrelser en god arbeidsstilling, mens de bakovervendte bena ble lagt til slik at stolen enkelt kunne henges opp på skolepulten på slutten av dagen og gjøre det enklere for renholderne.

Elevstolen YNGVE

Navnet er hentet fra stolens form

Vi så tidlig at stolen kom til å bli noe ekstraordinært, og da trenger man et bra navn ...

– Stolens navn ble til når ryggstøtten begynte å ligne på en Y og jeg begynte å tenke på Y som i Yngve, og en Yngve som jeg kjenner, sier Cecilia. Han har ikke bare et fint navn, men også gode egenskaper som trygghet, inkludering og omtanke. Det stemte godt med vår stol. 

Under reisens gang gjorde vi flere prototyper for å kunne teste holdbarheten, bekvemmligheten og materialet. Vi forhørte oss også med skolebarna som vi traff tidligere, og lot dem gi sine tilbakemeldinger. Igjen. 

Elevstol YNGVE - Silver, ask.
1 895,-
Elevstol YNGVE 
1 695,-

Fra godkjente tester til lansering

Når Yngve sin form var ferdigstilt, sendte vi stolt den ferdige modellen til et uavhengig testinstitutt, for å få svart på hvitt at vår nye stol er innenfor kravene. 

– Yngve klarte de tøffe testene og fikk sin godkjenning i henhold til EN1729, sier Jonas. Og nå er den ferdige stolen her, klar til å forbedre arbeidsmiljøer på skoler, både i henhold til EUs tøffe krav og skoleelevenes egne ønsker.

Det kommer mer ...

I utgangspunktet kom Yngve alene, men utviklingen har fortsatt etter planen og flere ideer har etter hvert blitt realisert både når det gjelder benstillinger og fotstøtter. I tillegg er det lagt til flere fargevarianter av stativ og sete/rygg – og det stopper ikke der. Siden alle barn vokser og utvikle seg i sitt eget tempo, finnes Yngve i flere anbefalte sittehøyder (se tabell). Hvorfor? For bare det beste er godt nok for barna våre, selvfølgelig. 

Åtte fordeler med skolstolen Yngve:

  • Fleksibel og ergonomisk – det går an å sitte på ulike måter, noe som gjør det enkelt å finne en god arbeidsstilling – til og med for elever med «mark i rumpa».
  • Bekvem – stolen har en omfattende ryggstøtte og en skålformet sete for komfort.
  • Praktisk – det går å henge skolesekken på ryggstøtten – og stolen på elevbenken når man står.
  • Individuelle tilpassninger – siden stolen finnes i flere høyder, finnes det en Yngve for hver elev.
  • Stabelbar – sparer plass ved oppbevaring av ekstra stoler.
  • Estetisk – både stativ, ryggstøtte og sete finnes i flere ulike farger.
  • Holdbar over tid – tilgjengelige reservedeler og robust konstruksjon gir lang levetid.
  • Et sikkert kjøp – stolen er testet og godkjent i henhold til EN 1729:1 og EN 1729:2.

Vi takker elevene på Kärlekens skola, Österledsskolan og Wallbergsskolan for viktig input under designprosessen.

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vennligst vent...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.