Byrå tester aktivitetsbasert kontor

Aktivitetsbasert kontor: «Jobb der hjernen er, ikke hvor skrivebordet står»

Det er ingen hemmelighet at arbeidsmiljøet påvirker hvordan vi har det på jobb. Men stemmer det at kontorinnredningen også gjøre oss mer kreative, effektive og bedre til å samarbeide? For å svare på spørsmålet skapte vi et toppmoderne kontor i vårt studio i Halmstad og inviterte kommunikasjonsbyrået Treativ til å utforske mulighetene i vårt «testkontor». Dette er resultatet. 

Et kontor til variasjon og frihet

«Du jobber der hjernen er, ikke hvor skrivebordet står.» Det er den grunnleggende ideen for det aktivitetsbaserte kontoret, og med det som utgangspunkt innredet vi vårt testkontor. Vi startet med et åpent rom – en flerromsløsning, med mulighet til å variere mellom forskjellige arbeidsstasjoner. Rommet fikk gode lyd- og lysforhold, nøye utvalgte farger – og med et anstrøk av lekenhet som oppmuntrer til pauser. Målet var å gjøre det enkelt for alle å jobbe effektivt på den stasjonen som passer best der og da – individuelt eller i grupper, noen ganger stående ved et bord, noen ganger sittende i en lenestol eller halvt liggende i en sittesekk.
Aktivitetsbasert kontor med ulike soner

Førsteinntrykket var: WOW!

Seks forventningsfulle reklamefolk kom til AJ Produkters hovedkontor en tidlig morgen. De ble tatt inn i vårt fotostudio, der vi hadde bygget en testversjon av et aktivitetsbasert kontor. Spørsmålet var: Er det mulig å skape et kontormiljø som er så nyskapende at selv reklamefolk blir overrasket? Svar: Ja, tilsynelatende, for førsteinntrykket gjorde et sterkt inntrykk på hele gruppen. 
«Jeg tenkte bare WOW,» sier Louise Lejestrand, grunnlegger, medeier og merkevarestrateg i Treativ. «Jeg var imponert over hvor mange funksjoner man kan få inn på et relativt lite område.» 

Mange mulige arbeidsplasser

De overtok kontoret og alle fant raskt «sin» plass blant de forskjellige mulighetene. Noen sto ved de hev- og senkbare skrivebordene i det store åpne området, ved siden av skap for oppbevaring av utstyr og personlige eiendeler. Andre gikk for de separate plassene som ble spesialbygget med hyllesystemet Combo.  

– Det var hyggelig å sitte der og ha noe rundt seg, det var som å ha en hette på, sier Art Director Calle Lindell med et smil. Et gulvteppe bidro til en god lydatmosfære i området.  

På den andre siden av hyllene fantes flere muligheter i form av et langt konferansebord, delvis beregnet for sittende møter av tradisjonell type, og delvis for når ansatte sitter ved siden av hverandre – men arbeider individuelt på sine laptoper. 
Kontorplass i hyllesystem

Supert miljø for idémyldring 

Etter å ha utforsket de ulike alternativene, samlet alle seg stående rundt bordet i det ene møterommet, hvor en intens gulgrønn veggfarge var valgt for å sette tankene i gang. Snart hadde den kreative prosessen begynt – byråets ansatte jobbet med en reell sak og ideene strømmet på. 
 
 – Møbleringen, energien i rommet med den spreke fargen og muligheten til å skrive på veggene, det føltes fritt og var klart det beste stedet for en idédugnad, sier Maria Sanchez, digital strateg. Å stå gir mer kreativitet, og det skal vi innføre på vårt kontor fremover, også i kundemøter. 

Skapt for spontane møter

Det åpne hyllesystemet Combo fungerte som en effektiv romdeler. Til dels mellom to skrivebordsgrupper i det åpne kontormiljøet, dels mellom dette miljøet og området med flerbruksbord og innebygde arbeidsplasser. 

Vårt testkontor ga også plass til spontane møter. Kaffemaskinen var plassert i den åpne Combo-hyllen, tilgjengelig fra begge sidene. Det ble et naturlig samlingssted som fristet til korte pauser og sosial prat, akkurat som sjakkspillet som pågikk i perioder i løpet av dagen. Ved siden av reolen var det en lang benk med oppbevaringsmuligheter under og små sittepuffer foran, som man kunne bruke som fotstøtte eller som et lite «bord» for medarbeidernes laptoper. 

Noen vil jobbe i stillhet 

Den fjerde og siste sonen besto av et stillerom satt av til individuelt arbeid, viktige telefonsamtaler eller samtaler mellom fire øyne. Det kunstige gresset på veggene var ikke bare et artig innslag, det bidro også til lyddemping, i tillegg til at den grønne fargen er beroligende. Flere av de ansatte brukte stillerommet når de ønsket å jobbe uforstyrret. 

– Først satte jeg meg ved et vanlig bord, fordi jeg er vant til det, sier Lars Sörqvist, deleier og planlegger. Men da stillerommet ble ledig gikk jeg inn. Det var hyggelig å sitte der for seg selv og skrive litt. Den lille størrelsen på rommet var perfekt. Generelt likte jeg å kunne bytte mellom ulike miljøer etter behov.

En inspirerende og vellykket test

Dagen gikk fort, noe den gjør når du føler deg komfortabel og har det gøy. Men gjengen fra Treativ jobbet effektivt og fullførte flere oppgaver. I tillegg besvarte de våre spørsmål om hvordan de opplevde det miljøet vi hadde skapt. Om vi skal dømme fra svarene, ser det ut som om vi hadde rett. 

– Det har vært fantastisk, en av de hyggeligste dagene på lang tid, konkluderte Louise Lejestrand. Mye fordi vi har gjort masse gøy sammen, og fordi vi har fått mange nye ideer. Nå skal vi dra hjem og ominnrede! 

Vi takker Treativ, både for evalueringen, det hyggelige selskapet og god vurdering. Nå i ettertid vil vi bruke dagens erfaringer til å lage enda bedre arbeidsmiljøer for fremtiden.