Et konsept som er verdt å prøve: «Jobb der hjernen er, ikke hvor skrivebordet står»

Aktivitetsbasert kontor: «Jobb der hjernen er, ikke hvor skrivebordet står»

Det er velkjent at arbeidsmiljøet påvirker hvordan vi har det på jobb. Men kan riktig kontorinnredning også gjøre oss mer kreative, effektive og bedre til å samarbeide? For å svare på det spørsmålet, skapte vi et toppmoderne kontor i vårt studio i Halmstad. Så lot vi kommunikasjonsbyrået Treativ utforske mulighetene i vårt «testkontor»for en dag. Dette er resultatet.

Et kontor til variasjon og frihet

«Du jobber der hjernen er, ikke hvor skrivebordet står.» Det er den grunnleggende ideen for det aktivitetsbaserte kontoret, og den funksjonen var også en indikasjon på vår versjon. Det betyr at vi startet med et åpent rom, hvor vi opprettet en flerromsløsning, muligheten til å variere mellom forskjellige arbeidsstasjoner, godt lyd og lysforhold, nøye utvalgte farger - og en overordnet preg av spill som oppfordrer til pauser. Alt for å gjøre det enkelt for alle å jobbe effektivt i det rommet som passer best for øyeblikket. Enten individuelt eller i grupper, noen ganger stående ved et bord, noen ganger sittende i en lenestol eller halvt liggende i en Fatboy.
Aktivitetsbasert kontor med ulike soner

Førsteinntrykket var: WOW!

Seks forventningsfulle reklamefolk kom til AJ Produkters hovedkontor en tidlig morgen. De ble tatt inn i vårt fotostudio, der vi hadde bygget et testkontor av et aktivitetsbasert kontor. Spørsmålet var: Er det mulig å skape et kontormiljø som er så nyskapende at selv reklamefolk blir overrasket? Svar: Ja, tilsynelatende, for førsteintrykket gjorde et sterkt inntrykk på hele gruppen.

«Jeg tenkte bare WOW,» sier Louise Lejestrand, grunnlegger, medeier og merkevarestrategist på Treativ. «Jeg var imponert over hvor mange funksjoner man kan få inn på et relativt lite område.»

Mange mulige arbeidsplasser

Kontoret ble tatt i besittelse og alle fant raskt deres plass blant mulighetene som var der. Noen sto ved de hev-og senkbare skrivebordene i det store åpne området, rett ved siden av skapet for personlige eiendeler. Noen gikk for de separate plassene som ble spesialbygget med hyllesystemet Combo.

- Det var hyggelig å sitte der og ha noe rundt seg, det var som å ha en hette på, sier Art Director Calle Lindell med et smil. I tillegg bidro gulvteppet til en god lydatmosfære der.

Vi fikk mange muligheter i form av et langt konferansebord, delvis beregnet for sittende møter av tradisjonell type, og delvis for når ansatte sitter ved siden av hverandre - men arbeider individuelt med sin laptop.
Kontorplass i hyllesystem

Beste miljøet for brainstorming

Etter å ha utforsket de ulike alternativene, samlet alle seg rundt stående bordet i et av møterommene, hvor en intens gulgrønn veggfarge ble valgt for å sette tankene i gang. Snart hadde den kreative prosessen begynt. Byråets ansatte jobbet med en sak og ideene strømte på.

 - Hele energien i rommet med fin farge og evne til å skrive på veggene, det føltes fritt og var klart det beste stedet å brainstormere, sier Maria Sanchez, digital strategist. Stående møter gir mer kreativitet, og det må vi innføre på kontoret i fremtiden, også til kundemøter.

Skapt for spontane møter

Det åpne hyllesystemet Combo fungerte som en effektiv romavdeler. Delvis mellom to skrivebord i det åpne kontormiljøet, mellom det miljøet og rommet med bordet og de innebygde skrivebordsplassene.
Vårt testkontor ga også plass til spontane møter. Kaffemaskinen var i den åpne Combo-hyllen, tilgjengelig fra begge sidene. Det ble et naturlig samlingssted som oppmuntret til korte pauser og sosiale utvekslinger, akkurat som sjakkpspillet som gikk regelmessig gjennom dagen. Ved siden av reolen var det en lang benk med oppbevaringsmuligheter under og små sidepuffer foran, som man kunne skifte mellom å bruke som fotstøtte og bord for de ansatte sine bærbare pc`er.

Noen vil jobbe i rolige omgivelser

Det fjerde og siste rommet besto av et stillerom dedikert til individuelt arbeid, viktige telefonsamtaler eller samtaler mellom fire øyne. Den kunstige plenen på veggene var ikke bare et morsomt påfunn, det bidro også til lyddemping, pluss den grønne fargen er beroligende. Her brukte flere av de ansatte tid da de ønsket å jobbe uforstyrret.

- Først satte jeg meg ved et vanlig bord, fordi jeg er vant til det, sier Lars Sörqvist, planner. Men da stillerommet ble ledig gikk jeg inn. Det var hyggelig å sitte der for seg selv og skrive litt. Den lille størrelsen på rommet var perfekt. Generelt likte jeg å kunne bytte mellom ulike miljøer etter behov.

En både inspirerende og vellykket test

Dagen gikk fort, noe den gjør når du føler deg komfortabel og har det gøy. Men gjengen fra Treativ jobbet effektivt og fullførte flere oppgaver. I tillegg besvart de våre spørsmål om hvordan de opplevde det miljøet vi skapte. Om vi skal dømme fra svaret, ser det ut som om vi hadde rett.

- Det har vært fantastisk, en av de hyggeligste dagene på lang tid, konkluderte Louise Lejestrand. Mye fordi vi har gjort masse gøy sammen, og fordi vi har fått mange nye ideer. Nå skal vi dra hjem og gjøre det igjen!

Vi takker Treativ, både for evalueringen, det hyggelige selskapet og god vurdering. Nå i ettertid vil vi bruke dagens lærdommer til lage enda bedre arbeidsmiljøer for fremtiden.Vil du også jobbe mer effektivt i et kontor som gir deg kreativitet? Kontakt våre prosjektselgere, så får du hjelp med alt - fra innredningsforslag til ferdig kontor.