Kreative løsninger bak fremgangsrik Whiskey

Når lagringen er halve jobben

På 63 grader nord, i Bjärtrå i Sverige, ligger eikefatene og godgjør seg år etter år. Med temperaturforskjeller på opp til 60 grader er lagringsforholdene unike, og selve lageret likeså. Spesialtilpassede pallereoler fra AJ Produkter gjør det enkelt for destilleriet å komme til alle whiskyfatene og tilpasse reolene fortløpende etter behov.
High Coast Destillery holder til i en rød teglstensbygning med en høy skorstein, i Bjärtrå på den svenske "höga kusten". Tidligere huset anlegget et kraftverk, og da idéen om å produsere whisky dukket opp i 2004 oppdaget eierne at bygget egnet seg ypperlig også til denne typen produksjon. I omfang er destilleriet relativt stort, da det produserer rundt 100.000 liter whisky årlig.
Jeg tror ikke det finnes et destilleri i verden som har så store temperaturvariasjoner i sine lagerhus som her hos oss.
Roger Melander, destillerisjef High Coast Destillery


Modning som krever fleksible løsninger

Inne i det store lageret er det kaldt og stille og på vinterstid kan tempetaturen krype under 30 minusgrader. På en varm og tørr sommerdag kan det være nesten 60 grader varmere. Her ligger tønnene på rekke og rad og godgjør seg i minst tre år før jobben er gjort. Mange av tønnene ligger langt lengre. 

Det er helt vanlig praksis å lagre denne typen fat i dype hyller, noe som betyr at dersom det fatet som ligger innerst skal frem så må alt annet tas ut. På destilleriet i Bjärtrå ønsket de en mer fleksibel løsning, derfor måtte det planlegges grundig da lageret skulle planlegges og bygges. Destillerisjefen hadde inspirasjon fra en spansk sherryprodusent med seg da han kontaktet AJ Produkter for å få hjelp til å utforme et lager som dekket behovet.


Spesiallagde løsninger

I AJ Produkter er vi eksperter på lagersystemer og har lang erfaring med å tilpasse og optimalisere lagerinnredningen til kundens behov. Men trillende trefat var likevel en spennende utfordring for en kunde med en annerledes virksomhet enn det vi som oftest jobber med. Årsaken til at valget av leverandør falt på AJ Produkter var en kombinasjon av pris og leveringssikkerhet.
High Coast Destillery er en spennende kunde med en annerledes virksomhet enn det vi er vant til. Dessuten har dette prosjektet krevd spesialløsninger, hvilket alltid er utfordrende og gjør prosjektet mer stimulerende, sier
Alex Vaarala, kundeansvarlig hos AJ Produkter
Sammen med destilleriet og våre produsenter kom vi frem til en unik løsning for lageret som skulle oppbevare 6000 whiskyfat. Løsningen ble spesiallagde moduler til vår pallereol ULTIMATE som hviler på bærebjelkene og klemmes fast av bolter. På denne måten kan de flyttes dersom oppbevaringsbehovet skulle endres.

Vi tok oss av alt fra produksjon, levering, installasjon og sluttbefaring. Modulene ble laget ved vår fabrikk i Slovakia som lager stålprodukter. I slike prosjekter er det viktig å ta utgangspuntk i kundens behov og levere den best tenkelige løsningen, så kunden kan fokusere på sin kjernevirksomhet, oppsummerer Alex.
Jeg har ikke sett denne løsningen noen andre steder i whiskyindustrien.
Roger Melander, destillerisjef
Løsning for tønner lagret i pallereol
Lagring av tønner i pallereol

Kontakt oss for en prat om ditt innredningsprosjekt

Telefon
67 02 42 10

E-post
prosjekt@ajprodukter.no

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.