ABC for enkel kildesortering!

ABC for enkel kildesortering!

Å kildesortere avfallet på arbeidsplassen er en effektiv måte å bidra til miljøet på. Når mest mulig sendes til gjenvinning, er dette en gevinst for både naturen og oss. Her får du tips om hva du kan gjøre for å forbedre kildesorteringen på din arbeidsplass.


Det kan høres enkelt ut, men faktum er at en så enkel handling som å kaste det papiret i riktig beholder, eller å skille matavfall fra emballasjen, gjør mer enn du tror. God kildesortering bidrar til å spare både våre naturressurser og verdens energi. Ved å kildesortere avfallet ditt, hjelper du til med å:

Redusere energiforbruket – Energi som brukes til produksjon av helt nye materialer er ofte betydelig høyere enn den som kreves for produksjon fra resirkulerte materialer.

Redusere utslippene – Ved å bruke resirkulert materiale reduseres utslippene som oppstår under transport av nye materialer. Det reduserer også de giftige stoffene som slippes ut fra fabrikker under produksjon og prosessering av nye materialer.

Spare på miljøet – Når vi produserer nye varer av materialer fra gamle produkter, sparer vi stort på våre naturressurser. Papiret som leveres til resirkulering brukes til å lage nytt papirmateriale, i stedet for at vi må hogge ned flere trær for å produsere det samme papiret.
En kvinne kildesorterer frukt, avis og plastflaske

Identifiser behovet for avfallshåndtering

Kildesortering gagner alle! Ved å bruke materialer som er gjenvunnet i produksjon, sparer man både energi og ressurser, sammenlignet med å kvitte seg med brukt materiale og utvinne nye ressurser.

Tom emballasje, aviser og el-avfall kan sorteres for resirkulering. Ved å sørge for de rette forholdene på arbeidsplassen går avfallssorteringen raskt og enkelt. Kildesortering skal være enkelt og en naturlig del av daglige rutiner.

Det første du må gjøre er å anslå mengden avfall i din bedrift og hva som må sorteres. På denne måten blir det enklere å legge en plan for effektiv kildesortering.

Det kan være nødvendig å plassere avfallsbeholdere på ulike steder i lokalet. Ofte gjennomføres det ulike typer aktiviteter i lokalene og dette gjør også at både mengde og type avfall varierer mellom ulike avdelinger.



Trenger du tips til et grønnere kontor?

Ulike avfallstyper

Farlig avfall er for eksempel spillolje, impregnert trevirke, løsemidler og diverse malings- og kjemikalierester

El-avfall er enkelt forklart alle produkter med ledning eller batteri. Elektronikk, lysstoffrør og batterier hører også med her.

Aviser kan gjenvinnes til nytt papir. Gjelder også brosjyrer, kontorpapir og lignende.

Forpakninger av papir, kartong og bølgepapp.

Plastemballasje som plastbokser, plastrør, plastflasker og isopor.

Glassemballasje som glassflasker og glasskrukker. De skal oftest deles opp mellom farget og ikke-farget.

Metallemballasje som er mest vanlig er aluminiumsfolie, aluminiumsformer, bokser, korker og lokk.

Matavfall er helt enkelt matrester som skal samles inn og kan for eksempel bli biogass og biogjødsel.

Grovavfall er større artikler som ikke har emballasje.

Brennbart avfall er det vi i det daglige kaller restsavfall. Der havner det som ikke kan gjenvinnes. 

En kantine hvor en medarbeider sorterer avfall i kildesorteringsskapet

Valg av avfallsbeholder

Hvilke avfallsbeholdere dere trenger avhenger av bedrift/bransje og ikke minst hvor i lokalet kildesorteringen skal foregå. Hvor mange som oppholder seg i lokalene og mengden avfall spiller også inn. 

Lunjsrommet: For en større kantine er kildesorteringsskap med åpninger for sortering både et pent og praktisk valg. Plasser flere skap ved siden av hverandre for ulike avfallstyper som skal sorteres. Kildesorteringsskap med skuffer og plastbokser i høyden er et utmerket plassbesparende alternativ for en mindre kantine. En kompostbeholder hvor matrester samles i en kompostsekk tar vare på matavfall som kan bli biogass. 

Kontoret: Her kan det være behov for en batteriboks for brukte batterier fra datamus og tastatur. For papirgjenvinning kan en enkel plastboks holde, men om forbruket av papir er større kan en avfallsbeholder med hjul være en bedre løsning. Avfallsbeholder med vippelokk med ulike farger passe bedre på kontorkjøkkenet for oppsamling av blant annet PET-flasker og aluminiumsbokser.

Lageret: Tippcontainere er perfekte for effektiv kildesortering av emballasje som kartonger, krympeplast samt plast- og metallbånd. Tippcontainere er tilpasset bruk med gaffeltrucker og tåler tøff håndtering. Invester i tippcontainere i ulike farger for å forenkle sorteringen, og velg gjerne modell med automatisk tipping og tømming.

Barnehage/skole: Gjør det enkelt for barna å sortere avfall ved å velge lave, fargekodede søppelsorteringsbøtter.

Enkel kildesortering med tydelig merking

Når avfallsbeholderene er på plass er det viktig å merke dem slik at det ikke er tvil om sorteringen. Søppeldunker i ulike farger gir tydelig signaler om at det er kildesortering som gjelder. En annen variant er selvklebende klistremerker som enkelt festes på avfallsbeholdere og sorteingsskap. Du kan også lage dine egne etikker ved hjelp av en merkemaskin.

Plasser kildesorteringen synlig og lett tilgjengelig. Det gjør det enklere for alle å sortere riktig slik at det som ville blitt restavfall i stedet kan resirkuleres og bli noe nytt.
Jente gjenvinnger lunsjforpakning i et innsamlingsskap med lokk

Tømming og rengjøring

Regelmessig tømming av gjenvinningsdunkene er en selvfølge og det skal være like enkelt å tømme som å fylle opp. Fylte dunker og søppelsekker er ingen høydare og hindrer kildesortering til tross for gode ambisjoner. Hvis matavfallet bugner over kan det fort føles ekkelt. Lag gode rutiner for tømming og rengjøring av avfallsbeholderene. 

Velg avfallsbeholdere med hjul som gjør det enklere å flytte de når det er på tide å tømme. Det gjør avfallshåndteringen mer effektiv og sparer kroppen. For sorteringsskap finnes poseholdere med hjul eller vanlige søppeldunker med hjul og håndtak. 

I de mindre kildesorteringsskapene er det vanligvis plastbokser med håndtak eller avfallsbøtter som forenkler avfallstømmingen. Et annet alternativ er å velge små søppelsorteringscontainere med hjulvogner.

Alt som sorteres skal så fraktes til riktig sted for gjenvinning. Er du usikker på nøyaktig hva som gjelder der du bor, kan du kontakte din kommune for mer informasjon om gjenvinning og avfallshåndtering.
Gul, rød, grønn og blå avfallsbeholder på vogn med hjul

TIPS! Pakke med fire avfallsbeholdere

Rimelig sett med fire 60-liters beholdere i ulike farger, med lokk og to vogner med plass til to beholdere i hver.

  • Praktisk mobil løsning på hjul
  • Lokk med gripehåndtak for enkel åpning og tømming
  • Vognene har lettrullende hjul og kan kobles sammen med hverandre
Til produktet

Gjenvinning er et enkelt tiltak for miljøet

Med et godt system for kildesortering er sjansen større for at avfallet havner riktig. Jo mer vi resirkulerer, jo mindre ødelegger vi naturressursene – og vi stopper skadelige stoffer fra å havne i naturen. Vi kan alle bidra til å skape et bedre miljø. 


Om du ønsker mer information om våre produkter kan du alltid kontakte oss. Vi hjelper deg gjerne!



Ofte stilte spørsmål

Restavfall er avfall som ikke er gjenvinnbart, og er det som blir igjen etter at emballasje, matavfall, grovavfall, elektronisk avfall og farlig avfall har blitt sortert ut.
Kildesortering betyr at avfallet sorteres der avfallet oppstår. Resirkulering betyr at materialet i gamle og ødelagte produkter brukes som råvarer når nye produkter produseres.

Få nyheter og inspirerende artikler rett i innboksen!

Vil du lese om produktnyheter og få våre beste tips til hvordan du kan gjøre arbeidsplassen din litt bedre? Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først til å motta våre beste tips, inspirerende artikler og tilbud - helt gratis!
Vent litt, takk...
*Ved å melde meg på nyhetsbrevet bekrefter jeg samtidig å ha lest personvernerklæringen.