5 smarte tips - slik innreder du inngangsparti og hall på skolen

5 tips - dette bør du tenke på når du innreder inngangspartiet

Få norske skoler har dedikerte garderober, i de fleste tilfeller benyttes korridorene til oppbevaring av tøy, og plassen er ofte begrenset. Er det vått på gulvene er det større risiko for at sko og klær blir våte, samt at skliulykker kan forekomme.

Sølete gulv og store mengder sko, klær og bager skaper utfordringer på skoler i alle trinn. Redusert fremkommelighet er en av dem, i det daglige og da spesielt for elever med funksjonshemminger, men også i nødsituasjoner hvor det er nødvendig med evakuering.

Enkle grep kan gjøre store forbedringer - for både helse, trivsel og sikkerhet.

1. Start utenfor døren

I løpet av skoledagen er det mange par ben som skal ut og inn av skolens bygninger, så sørg for å ha en grov matte utenfor døren. Denne kan være av metall eller gummi, med huller som samler opp det verste av skitten.

Innenfor døren bør det så være en matte med skrapefunksjon og god absorberingssevne, slik at ytterligere skitt blir samlet opp, og fuktighet tatt opp i matten. Ideelt sett har man så en matte med ekstra høy absorberingsevne til å suge opp resterende vann og søl.

2.  Velg riktig klesoppbevaring: kroker, hyller eller skap?

Hvilke oppbevaringsløsninger man velger må vurderes utfra hvilke trinn det er på skolen. Felles er derimot at det må finnes mulighet for å henge opp tøy til tørk, slik at vått tøy ikke blir liggende i skap eller på benker. Velg også løsninger som gjør det enkelt å rengjøre, for eksempel kan vegghengt klesoppbevaring være et fint alternativ.

For barneskoler, SFO og eventuelt ungdomsskoler er åpne løsninger et godt valg, med kroker til å henge klær og bager på. For videregående, høyskoler og voksenopplæring vil låsbare skap være ønskelig. Her kan man velge å benytte garderobeskap med plass til både klær og andre eiendeler, eller åpne opphengsløsninger for klær kombinert med låsbare småromsskap.

Et godt tips er å velge skap med hengelås heller enn nøkkellås, slik at man unngår problemer med å få opp skapene skulle nøkler bli borte.

3. Smarte løsninger for de små tingene

I tillegg til opphengsløsninger, bør det være en hylle og/eller et lite skap tilgjengelig på hver elevplass for barneskole og SFO. Her kan man oppbevare skiftetøy, for eksempel i skap eller kurv, samt papirer og annet. For skoler på høyere trinn vil det typisk være enten låsbare småskap som gjelder for slik oppbevaring, eller en 2-i-1 løsning hvor garderobeskapet har ekstra hyller til vesker, bøker og papirer.

4.  Sitteplasser for variert bruk

I korridoren benyttes sitteplassene både for omkledning, som ventemøbler og til oppbevaring. For spesielt de lavere trinnene er det viktig at disse er enkle å rengjøre, og sittebenker er et populært valg til denne bruken. De er solide, og kan enten være montert på oppbevaringshyllene for å spare plass, eller være frittstående for en mer fleksibel løsning. For videregående og høyere utdanningsinstitusjoner, kan man gjerne velge slitesterke og stoffkledde møbler som også fungerer som lounge-møbler.

5.  Reduser støyen - for helse og trivsel

Høy lyd og vedvarende lyd er ikke bare utmattende og gjør det vanskeligere å kommunisere, den kan også være skadelig. Spesielt i eldre norske skolebygg er det vanlig med lange korridorer som strekker seg gjennom hele bygget, disse bærer og forsterker lyd over lange avstander. Lydabsorbenter er en enkel og kostnadseffektiv måte å redusere støy på, de finnes i vegghengte, takhengte og stående varianter. Skal det bygges nytt anbefaler vi å tenke støydemping fra starten av, blant annet ved å unngå de lange korridorene.